Přeměňte vášeň na poklady: Komiksy, které skrývají mnohem víc než jen příběhy, možná je máte doma i vy

Přeměňte vášeň na poklady: Komiksy, které skrývají mnohem víc než jen příběhy, možná je máte doma i vy
Sběratelé komiksů mají rok od roku na tuzemských specializovaných burzách a setkáních vedle numismatiků, filatelistů či milovníků umění stále větší zastoupení. Možná je správný čas prohledat knihovničku, třeba skrývá nějakou vzácnost.

O světové „nej“ bojují Superman a Spidey

Pravděpodobně nejdražším komiksem, který byl kdy v aukci vydražen, je první číslo série Superman z roku 1938. Dobře zachovalý výtisk tohoto sešitu byl v květnu roku 2022 prodán v přepočtu za závratných 114 milionů Kč. Tím sesadil z čela žebříčku jiný známý komiks - 15. číslo série Amazing Fantasy z roku 1962. Ten náleží do produkce studia Marvel Comics a tehdy poprvé čtenářům představil nového mladého superhrdinu, civilním jménem Peter Parker, dnes známého celému světu pod přiléhavou přezdívkou Spider-Man. Do roku 2021 držel rekord v nejvyšší vydražené částce – v aukční síni Heritage Auctions za něj nový majitel zaplatil 77,5 milionu Kč.

Modla jménem CGS

Cenu komiksu neurčuje ani tak jeho stáří, nebo vzácnost, ale především kombinace obojího spolu se stavem zachování. Laicky řečeno – nese-li komiks stopy opotřebení, jako třeba ohnuté rohy, odřené desky aj., jeho cena raketově klesá. Naopak pokud je sešit v originálním balení a jeho majitel si ho nikdy ani nepřečetl, tak lze očekávat vysoké hodnocení. Sběratelé používají stupnici CGS (Certified Guaranty Company). Jde o číselnou stupnici od 0,5 po 10, přičemž dosáhnout na nejvyšší stupeň zachování není vůbec snadné.

Co na to čeští sběratelé

V České republice si asi ještě dlouho počkáme na dobu, kdy nějaký komiks ve dražbě pokoří hranici jednoho milionu Kč. Pokud bychom se ale podívali na celkový obrat prodeje komiksů, tak tam už se jedná o čísla podstatně vyšší.

Česká ikona Čtyřlístek

V číslech prodeje s přehledem vede Čtyřlístek. Série těchto „obrázkových příběhů“ z pera Jaroslava Němečka baví české čtenáře již 55 let. Nejstarší díly z roku 1969 ve stavu nejlepšího zachování dosahují v aukcích ceny.

I Saudkové jsou v kurzu

O tom, že fotografie Jana Saudka jsou cennými uměleckými díly, asi pochybuje málokdo. Mezi nesběrateli je méně známý jeho bratr, Karel (Kája) Saudek. Ten se již za dob socialismu proslavil jako originální kreslíř, jeho komiksy však dosáhly největšího rozmachu až v 90. letech. Bezchybně zachovalé sešity s příběhy jeho postav jménem Lips Tullian, Muriel nebo Arnal se prodávají za tisíce Kč, originální grafické listy mají hodnotu.

Každý sběratelský předmět je investice

Česká komiksová scéna je oproti západní Evropě či Americe stále ještě velmi mladá. S každým rokem však stoupá sběratelská, a tudíž i prodejní cena každého vydaného sešitu. Pokud tedy vaše knihovna skrývá alespoň pár zachovalých výtisků, byla by škoda je vyhodit, třeba jednou získají nečekanou cenu.