Hořké cukety nechutnají dobře a jsou jedovaté: Vyhněte se jim správným zaléváním, když se plody vyvíjejí

Hořké cukety nechutnají dobře a jsou jedovaté: Vyhněte se jim správným zaléváním, když se plody vyvíjejí
Cuketa je výborná, ale nesmí být hořká. Proto je vhodné se o domácí cukety starat a dodávat jim dostatečné množství vody. Pokud voda chybí, úroda dobrá nebude. Jak správně cukety zalévat, aby vám na talíři či v misce dělaly jen radost?

Když je mateřská rostlina ve stresu, cukety ve vývinu zhořknou. Látka cucurbitacin, která se obvykle tvoří jen v omezeném množství, nabyde na síle a plody cukety jí budou obsahovat mnohem větší množství. Výsledkem je, že cukety získají nesnesitelně hořkou chuť. A stanou se jedovatými.

Stres se v mateřské rostlině vytváří, když je vystavena příliš vysokým teplotám a zároveň trpí kritickým nedostatkem vody. Ta je zapotřebí nejen aby udržela rostlinu naživu, ale také pro plody ve vývinu. Jak můžete vidět, právě nedostatek vody je hlavním důvodem zhořknutí cuket. Toto riziko zvýšíte, když mezi cukety či do jejich bezprostředního okolí zasadíte okrasné dýně.

Správné zalévání

Cukety je potřeba pravidelně zalévat, zejména když plody rostou a sílí. Avšak také o mateřskou rostlinu byste se měli starat tím, že ji budete pravidelně dávat vodu, jinak hrozí, že nedoroste do optimálního rozměru, což povede k vytvoření méně květů a vaše úroda bude žalostně malá.

Zalévejte jednou až dvakrát týdně, vypotřebovat byste měli dva až tři litry. Záleží ale na počasí. Když bude nesnesitelné horko, měli byste cukety zalévat vícekrát. Pravidelně proto kontrolujte, zda je půda dostatečně vlhká.

Cukety jsou rovněž velmi náchylné na teplotu vody. Ujistěte se, že voda má teplotu nejméně deset stupňů Celsia, než začnete zalévat. Ideální je nechat vodu v polostínu na zahradě a využít ji k zalití až o několik hodin později.

Přehánět byste to neměli ani s velikostí cuket

Ačkoli se může zdát, že ta největší cuketa bude i ta nejlepší, zdání klame. Je to kvůli maximální chuti, kterou vám plod cukety může nabídnout. Ideální je držet se v rozmezí deset až dvacet centimetrů na délku. Poté již plody ztrácejí svou pověstnou chuť.

Na druhou stranu, pokud si chcete nějaké cukety nechat na semena a následné nové rostlinné přírůstky, v tomto případě platí, že čím větší, tím lepší. Když cukety odrostou, jejich dužina začíná vysychat, jak se semínka přiživují.

Při sběru pamatujte na zdraví a blaho svých rostlinek. Ujistěte se, že si na odřezávání plodů berete dostatečně ostrý nůž a že je nebudete pižlat.

A jedna zajímavost na konec: Čím častěji svou úrodu sklízíte, tím plodnější se mateřská rostlina stává a tím více plodů začne plodit.

Nezapomeňte ani na dostatek živin

Nedostatek živin je další problém, který vám brání v dokonalé úrodě chutných cuket. Cukety rostou velmi rychle a potřebují hodně živin. Nedostatek živin poznáte velmi rychle – je málo plodů, jejichž vývin pokračuje velmi pomalu, nebo může dojít k odumření samotné rostliny.

Jako hnojivo je vhodné použít trochu kompostu. Když probíhá vývin plodů, je taktéž důležité hnojit půdu organickým hnojivem. Pro cukety je vhodnější přímé slunce, abyste svým rostlinám poskytli co největší pohodlí. Proto, pokud jsou většinu dne ve stínu, popřemýšlejte nad jejich přesazením.

Zdroje článku: