Špatná zálivka ohrožuje kořeny i samotná rajčata

Špatná zálivka ohrožuje kořeny i samotná rajčata
Rajčata patří mezi nejpěstovanější zeleninu u nás. Péče o ně není vůbec složitá, spíše naopak. Pokud dodržujete správnou zálivku, odměnou vám budou krásné, chutné plody bez chemie.

Důležitá je zálivka

Rajčata potřebují pro správný růst pravidelnou zálivku. Voda je základem pro život každého organismu. Při nedostatku zálivky nebo naopak přelití hrozí, že kořeny zeslábnou, nebo dokonce odumřou. Skvělou kontrolou je pravidelná kontrola substrátu. S rajčaty je to podobné jako u člověka. Nesmíte to přehánět s přísunem vody, ať už s jejím přebytkem, nebo nedostatkem. Pozor také na šok v podobě toho, když rajčata vyschnou a vy se rozhodnete zavlažit je větším množstvím vody.

Příliš vody škodí

Neustálý příjem přebytku vody a udržování vlhkosti v oblasti kořenů mohou vést k udušení kořenů. Pod náporem vlhkosti dochází ke ztrátě kyslíku a nakonec zeslábnou. Vlhké prostředí nahrává plísňovým chorobám, a to zejména v teplém počasí. Pro zjištění vlhkosti můžete vyzkoušet několik metod. Pro zjištění vlhkosti zryjte kousek zeminy; samotná kontrola povrchu substrátu nestačí. Skvělým pomocníkem je také digitální vlhkoměr, kterým můžete zkontrolovat vybraná místa.

Frekvence zálivky

Frekvence zálivky je dalším důležitým parametrem ve správné péči o rajčata. Závlahový systém je skvělým řešením pro rajčata pěstovaná na zahradě. Kapková závlaha stoprocentně naplňuje potenciál správné závlahy, díky čemuž zabraňuje zbytečným ztrátám vody. Pro rajčata pěstovaná v květináči nezapomeňte vložit misky pod květináče. Přebytek vody z květináčů se dostane do těchto misek a zabrání se zbytečnému zadržování vlhkosti. Při zálivce si dávejte pozor na mokré listy, květy a plody. Výskyt vlhkosti na těchto místech přispívá k tvorbě plísní. Rajčata v květináčích vyžadují častou, ale ne tak vydatnou zálivku. Na jaře zalévejte rajčata jednou za dva dny nebo denně, ale s menším množstvím vody. V létě zalívejte rostlinu každý den.

Dodržujte pravidla při zalívání rajčat
Dodržujte pravidla při zalívání rajčat | Zdroj: lofilolo / Depositphotos

Dešťová voda nebo odstátá bez chloru

Dešťová voda je nejvhodnější pro zálivku rajčat. Pokud momentálně nedisponujete dešťovkou, můžete si napustit vodu z vodovodu, ale nechte alespoň jeden den odstát, aby vyprchal chlor. Pokud je substrát suchý, zvyšte frekvenci zálivky na ráno a večer, dokud panují vhodné podmínky. Teplota vody by měla být pokojová, rozhodně ne horká ani studená, jinak dochází k teplotnímu šoku.

Rajčata vysílají signály

Špatnou zálivku poznáte podle samotných plodů. Špatné rozložení vody poznáte podle popraskaných plodů. Nadměrné množství vody může vést k prasknutí plodu, stejně jako když byste naplnili nafukovací balónek vodou. Kromě kvalitní zálivky vyžadují rajčata také dostatek živin. Ty dodáte prostřednictvím hnojiva. Hnojivo aplikujte další den po zálivce.

Mulčování

Mnoho hobby zahrádkářů podceňuje mulčování, které dokáže zadržet vlhkost a snižuje riziko houbových onemocnění. Po zasazení rostlin můžete přidat kolem nich slámu, seno, nasekané listy a další podobné přírodní materiály. Mulčování sníží nejen potřebu zálivky, ale také spotřebu vody. Mulčování zajistí potřebnou vlhkost po dobu dvou až tří dní.

Zdroj článku: