Nenechte se oklamat: Jak rozpoznat podvodnou zprávu od skutečného přítele

Nenechte se oklamat: Jak rozpoznat podvodnou zprávu od skutečného přítele
To, že se na sociálních sítích a jiných platformách můžeme setkat s podvodnými příspěvky či kontakty od neznámých lidí, je už poměrně známé. V současné době bychom si měli dát obzvlášť pozor na podvodné zprávy, které mohou přijít rovnou z účtů našich blízkých.

Neustále ve střehu

Šíření podvodných zpráv není v současné době novinkou a některé podvodné zprávy lze velmi lehce identifikovat pomocí typických znaků pouhý pohledem. Často bychom netypovali, že se takovéto podvodné zprávy můžeme dočkat rovnou z účtu našich přátel přes aplikaci Messenger. Na přicházející podvodné zprávy upozornila uživatele facebooková stránka Hoaxy a podvody.

Přestože zpráva přichází z účtu Vašich blízkých a přátel, zamyslete se nad tím, zda je tato zpráva napsána právě dotyčným a nejedná se o podvod. Mezi typické znaky pro pochybné zprávy patří zejména:  špatná stylizace textu, text v cizím jazyce, šokující zpráva, žádost o pomoc, žádost o osobní údaje, pochybný odkaz.

Podvodníci se často pokoušejí přimět uživatele, aby klikli na zaslaný odkaz a mohli tak ovládnout jejich účet či získat citlivá data. Podněty pro kliknutí na zaslaný URL odkaz se mohou lišit, avšak mají většinou společného jmenovatele ve formě šokujícího popisku. Ten může mít za lubem nalákat Vás skrze zprávu o Vás, údajně se šířící internetem či překvapivé zprávy o Vašich blízkých.

Podobné zprávy se již šířili v minulosti a opět přicházejí na scénu. Účet Vašeho kamaráda či blízkého nemusí být v takové chvíli ani odcizen. Jedná se o automatickou zprávu a většinou o šíření této zprávy uživatelé, kteří ji posílají, nemají tušení.

Nejohroženějšími jsou mladiství a senioři

Ti, kdo jsou nejvíce ohroženi těmito podvodnými zprávami, jsou profily mladistvých nebo naopak seniorů, kteří v dobré víře jednoduše otevřou přicházející odkaz, aniž by očekávali nějakou hrozbu.

V tomto případě je nejdůležitější komunikace právě s těmi nejohroženějšími skupinami a jejich neustálou informovaností. Ač se Vám to může zdát zbytečné, mohou některé kroky předejít tomu, aby se účty těchto ohrožených skupin staly obětí podvodů. Předcházení těmto podvodům tkví zejména v informovanosti široké veřejnosti.

V situaci, kdy k takovému podvodu dojde, urychleně kontaktujte účet uživatele, ze kterého Vám tato zpráva přišla, a to nejlépe přes jinou kontaktní aplikaci. Změňte u svého účtu přihlašovací údaje a podvod nahlaste přímo v samotné aplikaci. Vaší kontrole by neměly uniknout ani emailové schránky, bankovní či jiné platební aplikace.  

Zdroje článku: