Je tohle tvrdý lockdown? Co všechno platí od pondělí, přehledně

Je tohle tvrdý lockdown? Co všechno platí od pondělí, přehledně
Páteční tisková konference vlády přinesla neblahý, zato očekávaný výsledek. Česko od pondělí čeká omezení pohybu mezi okresy po dobu tří týdnů. Jaké jsou výjimky a co dalšího se mění?

Uzavření škol a školek 

Přestože ještě před týdnem někteří členové vlády slibovali návrat žáků závěrečných ročníků do lavic, situace se naprosto obrátila. Nyní budou uzavřeny také školky, první a druhé ročníky základních škol a další zařízení, které měly do dnešního dne výjimku. Otevřeny zůstávají pouze školy a školky zřízené pro děti zaměstnanců kritické infrastruktury. 

Roušky a respirátory také na ulicích

V úterý 23. února nabyla platnosti povinnost nosit respirátor, nano roušku nebo alespoň dvě chirurgické roušky ve veřejných uzavřených prostorech. V současnosti nelze nikde užívat látkové roušky. Platí, že dvě chirurgické roušky v obchodech jsou již nedostačující. V zastavěných částech obce je nyní povinnost nosit minimálně chirurgickou roušku. V případě, že se pohybujete mimo zastavěné území, ochranu úst musíte užít, pokud neudržujete dvoumetrový odstup od osob, se kterými nesdílíte domácnost. 

Zákaz pohybu mezi okresy 

Češi nyní budou omezeni pouze na okres, kde mají trvalý pobyt, bydliště, či kde se zdrží od začátku až do konce platnosti tohoto opatření. Výjimka platí pro cesty do práce, pro které musíte mít od zaměstnavatele vystavený doklad, kterým se můžete při případné kontrole prokázat. OSVČ předloží čestné prohlášení. Omezení pohybu mezi okresy se nevstavuje také na cesty k lékaři a další cesty, které slouží k ochraně zdraví a bezpečnosti, včetně péče o blízkou osobu. 

Rodinu nenavštívíme ani v rámci okresu, rekreace je omezená na obec

Povoleny jsou pouze nutné cesty k zajištění nezbytných potřeb. Ne však návštěva partnera, přátel nebo příbuzných. Pokud se za účelem rekreace vydáte do přírody, nesmíte překročit hranice vaší obce. Nadále platí zákaz vycházení mezi 21:00 a 4:59, v případě venčení psů v nočních hodinách je možné se vzdalovat pouze 500 metrů od domova. 

Uzavření obchodů a služeb 

Od pondělí neotevře ani většina drobných podnikatelů. Otevřeny zůstávají pouze prodejny s nezbytným zbožím, tedy potraviny, lékárny, drogerie, prodejny pohonných hmot, zverimexy, optiky, autoservisy a podobně.