Děti poprvé ve škole: Tipy pro mámu a tátu

Děti poprvé ve škole: Tipy pro mámu a tátu
Pro každého je to jednou poprvé. První školní den prvorozeného dítěte je nejen velkým dnem pro samotné dítě, ale i pro rodiče, protože všem nastává nová životní etapa, která bude vyžadovat nový režim domácnosti.

Zde je několik cenných a jednoduchých tipů pro matky a otce, kteří letos musí čelit oficiálnímu vstupu svých dětí do školního prostředí

Dítě možná bylo prakticky celý svůj život v domácím prostředí, a i když chodilo do školky, šlo o velmi odlišné místo, pod neustálým dozorem dospělých. Se školou už přichází naprosto jiná situace, dítě se bude muset naučit samostatnosti a rodiče se s novou situací musí vyrovnat. Pro dítě také přichází okamžik, kdy se musí naučit komunikovat s cizími lidmi a najít si nové přátele. A k tomu všemu přijde ještě další novinka, a to jsou školní povinnosti a odpovědnost. Rodiče (hlavně matky) mají před sebou novou situaci, kdy se musí odpoutat od svého dítěte a spolehnout se na to, že ho na vstup do školního života dobře připravili a v tomto, ne vždy úplně příjemném prostředí se dokáže prosadit.

Zdroj: Autor: Qilin's prance Filmmaker / Shutterstock

Do začátku školního roku zbývá pár dní a vaše dítě začne poprvé chodit do školy. Jak se bude chovat? A jak by se měli chovat rodiče?

Dítě bude možná nadšené, ale i přes obavy, ze všeho nejvíc budete nadšení vy. První den školní docházky dítěte je důležitým krokem a celý první rok bude plný novinek i pro rodiče, kteří uvidí své dítě komunikovat s ostatními dětmi a učit se celou řadu nových věcí. Je třeba mu poskytnout určitou volnost, aby předvedlo, jak dobře si povede.

Zde je několik tipů:

Připravte dítě na dny a měsíce, které ho čekají po začátku školního roku. Mluvte s ním, řekněte mu o vás ve škole a o všem krásném, co tam najde a zažije.

Nestresujte ho, vaše emoce na něj dolehnou. Nechte ho vyjádřit se. I když zpočátku bude plakat, nechte ho to udělat, utěšujte ho a zůstaňte pevní v tom, že škola je pro něj dobrým a důležitým místem.

Dejte mu do kapsy něco tajného, ​​co si může vzít do školy, malý předmět, který ho uklidní tím, že mu připomene domov.

Pokud nechce zůstat ve škole, zůstaňte v jeho blízkosti, konzultujte situaci s učitelkou, jak nejlépe situaci řešit. Nepolevujte a opakujte mu, jak důležitá škola je.

Ne všechny děti reagují stejným způsobem. Důležité je, aby dítě cítilo z rodičů klid a mohlo se podělit o své kladné i záporné dojmy z prvních školních okamžiků. Socializace je složitý, ale nutný proces, a právě klidná rodinná atmosféra je vítaným pomocníkem.

Pokud je na dítěti vidět, že se ve škole necítí dobře, zaveďte do školního týdne pravidelný rituál, což může být zastávka na zmrzlinový pohár cestou ze školy, nebo jiná oblíbená činnost. V každém případě je třeba potomka chválit, jak dobře si vede.

Pamatujte, že každé dítě bude reagovat jinak, existují tací, kteří nemají se školou problém. Většinou hodně pomáhá, pokud mají ve škole už své kamarády ze sousedství, ze školky nebo z rodiny. Stydlivější jedinci si budou zvykat déle. To pro rodiče znamená vytrvat ve svých postojích, povzbuzovat čerstvého školáka a chválit i drobné pokroky.

Zdroj:

  • autorský článek