Pestré chutě léta, které se nikdy neomrzí aneb tipy na saláty a zálivky

Pestré chutě léta, které se nikdy neomrzí aneb tipy na saláty a zálivky
Zeleninových salátů je nepřeberné množství a všechny jsou vhodné k odlehčení jídelníčku a k posílení organismu. I přes přítomnost zakysané smetany, sýrů a majonézy (v malém množství), jde o stravu, která pomáhá tělu zbavit se nadbytečných kil a v horkých dnech může nahradit i hlavní jídlo.

Ty nejlepší salátové zálivky a dresingy

Základem dobré zálivky je kvalitní ocet a olej. Na saláty je vynikající především vinný ocet, bílý a červený. Delikatesu potom představuje italský aceto balsamico, ocet intenzivní barvy a chuti, který se nechává zrát 3 až 12 let v dřevěných sudech. Používá se ho jen malé množství, aby jen zdůraznil ostatní chutě v salátu a nepřerazil je. Z olejů je nejžádanější panenský olivový olej, ale ne každému chutná, a tak lze použít i jiné stolní oleje. Olivový olej má ovšem nesrovnatelně lepší vlastnosti pro lidské zdraví a většinou jde jen o to, zvyknout si na jeho chuť. Ocet lze v zálivce nahradit citronovou nebo limetkovou šťávou.

Zdroj: Autor: Brent Hofacker / Shutterstock

Kyselé prostředí (ocet, šťáva, zakysaná smetana, jogurt) váže vitamíny rozpustné ve vodě, které se pak v zelenině lépe uchovávají. Zelenina pro přípravu salátu by měla být suchá (hlavně listy), aby se zálivka neředila. Zálivka s tukem přilne lépe k suchým listům. Pokud není k dispozici odstředivka na usušení listových salátů, postačí i listy zabalit do utěrky a protřepat.

Delikatesu potom představuje italský aceto balsamico, ocet intenzivní barvy a chuti, který se nechává zrát 3 až 12 let v dřevěných sudech.

Octová zálivka

2 lžíce olivového oleje, 1 lžíce octa, sůl a pepř

Ocet se smíchá s kořením a postupně se přimíchává olej. Zálivku lze vylepšit cukrem, medem, hořčicí, nadrobno nakrájenou cibulkou, prolisovaným česnekem, bylinkami.

Citronová zálivka

citronová šťáva, špetka cukru, soli a pepře

Citronová šťáva se zjemní naředěním vodou, přidá se koření.

Majonézový dresink se zelenou natí

100 g majonézy, 2–3 lžíce jogurtu, trochu čerstvého estragonu nebo lžička sušeného, trochu kerblíku (čerstvého nebo sušeného), hrst pažitky a petrželky, sůl

Majonézu rozmícháte s jogurtem, můžete dle chuti přisolit. Jemně se vmíchají bylinky.

Jogurtový dresing s česnekem

150 g jogurtu, 3-4 stroužky česneku (lze použít i čerstvý ze záhonu)

Česnek se prolisuje nebo utře se špetkou soli a smíchá s jogurtem. Pro zjemnění lze do jogurtu přidat zakysanou smetanu. Česnek lze nahradit křenem anebo směsí hořčice a nasekané pažitky.

Saláty, které osvěží i zasytí

Pikantní hlávkový salát s ementálem a ananasem

1 hlávkový salát, 200 g ementálu, 20 g ananasu

zálivka: 100 g majonézy nebo hustého jogurtu, 100 ml smetany, 1 lžíce hořčice, tabasco, sůl

Listy omytého a osušeného salátu natrháte na kusy, ementál a ananas pokrájíte na drobné kostičky a přidáte k salátu. Majonézu smícháte se smetanou, hořčicí, ochutíte několika kapkami tabasca a nalijete na připravený salát se sýrem a ovocem.

Ledový salát s okurkami a rajčaty

1 ledový salát, 1 okurka, 4 rajčata

zálivka: 2 lžíce olivového oleje, 2 lžíce octa, 3 lžíce vody, 2 lžíce kečupu (může být i pikantní), špetka cukru, sůl

Salát natrhaný na kousky se smíchá s okurkou a rajčaty nakrájenými na tenké plátky a vše se přelije zálivkou z kečupu naředěného vodou a smíchaného s octem, olejem a solí (případně s trochou cukru).

Míchaný salát se smetanou

1 malý květák, 1 hlávkový salát, 4 rajčata, 1 okurka, 1 cibule, 100 g balkánského sýra, ocet, sůl

zálivka: 200-250 ml zakysané smetany (částečně lze nahradit jogurtem), špetka cukru, sůl, pepř

Květák povaříte v osolené vodě nebo v páře a rozdělíte na malé růžičky, omytý salát natrháte na kousky a rajčata s okurkou rozkrájíte na tenké plátky. Cibulku je třeba nakrájet na velmi jemné kousky. Podle chuti vše osolíte, okyselíte a promícháte. Kysanou smetanu můžete dochutit solí, pepřem, případně bylinkami. Salát posypte sýrem a smetanu podávejte zvlášť v misce.

Zdroj:

  • autorský text