Tvoření s dětmi: Zahrádka pro víly a skřítky

Tvoření s dětmi: Zahrádka pro víly a skřítky
Vzpomínáte na své dětství, kdy jste trávili hodiny vymýšlením příběhů a tvořením z čehokoli jste našli? Vraťte se spolu s dětmi zpět do příběhů a fantazií.

Vyberte místo

Zvolte si koutek na zahradě, na balkoně nebo jen na parapetu. Měl by být trošku tajemný, útulný a alespoň část dne zastíněný. Na balkoně nebo terase vám k dotvoření správné atmosféry pomůžou květináče s bylinkami a jehličnany, oblázky a nějaký dřevěný prvek.

Nasbírejte poklady

Na procházce se porozhlédněte kolem sebe a uložte si vše co upoutá vaši pozornost. Může to být malá mušle u rybníku, pírko, borová šiška, kamínky, kůra nebo kousek mechu. 

Vylisujte si květy

Nasbírejte na louce nebo na zahradě právě rozkvetlé květiny. Odstřihněte jim stonky těsně pod květem a opatrně položte na papírovou utěrku. Snažte se, aby okvětní lístky byly narovnané. Na rozložené květy položte další papírovou utěrku a vše dejte mezi stránky velké knihy. Knihu uložte někam na místo, kde s ní nebude nikdo hýbat a naskládejte na ní další knihy. Nechte lisovat jeden týden. Poté přeložte na novou papírovou utěrku a nechte lisovat ještě týden. 

Pořiďte si čerstvé rostliny

Zajděte do nejbližšího zahradnictví a pořiďte si zajímavé rostliny, které probouzí vaši fantazii. Společně se zamyslete, u které květiny by se vaši skřítci či víly cítili dobře. Poskytuje květina úkryt před sluncem nebo bude sloužit jako osvěžující sprcha z ranní rosy? Vybírejte květiny, které kvetou po celé léto a hodí se na místo, které jste pro zahrádku zvolili. Nejlépe vypadají rostliny s drobnými květy, lobelky, pomněnky, iberky nebo fialky.  

Pusťte se do tvoření

Máte vhodný koutek, čerstvé a sušené rostliny a poklady z přírody? Teď už je to jen na vaší společné fantazii. Připravte si kus půdy na nové rostliny nebo nádobu s hlínou, do které rostliny zasadíte a povrch okolo rostlin pokryjte třeba kůrou, kamínky, pískem nebo listy. Začněte prostor obydlovat a zdobit tak, aby nalákal přírodní bytosti. Použijte sušené květy a přírodniny, které jste si nasbírali. Nezapomeňte na vodní prvek, malé jezírko ze staré misky nebo kokosové skořápky. Hodit se budou misky a skleničky vyrobené z prázdných žaludů, z lusků semen a z půlek ořechových skořápek. Nad koutkem zavěste provázek a kolíčky připevněte dekorace v podobě zajímavých listů, pírek a květů. Připravte postýlky a odpočinková místa z mechu. Nezapomeňte květiny zalít, v nádobě i orosit z postřikovače. 

Čekejte až váš koutek víly a skřítci obydlí. Jsou-li děti netrpělivé, vyrobte si víly z plsti a skřítky třeba z brambor. Pozorujte, jak si děti hrají a rozvíjejte spolu fantazii vymýšlením příběhů o přírodních bytostech. Stanou se vaším společným tajemstvím.