Co číst s nejmenšími dětmi o Vánocích

Co číst s nejmenšími dětmi o Vánocích
Kdy jindy bychom měli najít čas a mít náladu si s dětmi listovat v knihách než v době předvánoční. Všichni milujeme zimu právě pro ty hřejivé chvíle u rodinného krbu, kdy si vyprávíme příběhy nebo čteme z oblíbené knihy.

Bíle – Knížka o zimě a sněhu, Hynek Vilém

Poetická sbírka básní s modrobílými ilustracemi Pavlíny Váchové, ve které pozorujeme, jak se zvířata seznamují se sněhem. Některá jsou udivená, jiná si sníh užívají a laškují. A možná vás knížka zanese až na dalekou Antarktidu. Básně Hynka Viléma jsou založené na opakování a slovních hříčkách. Dozvíte se i kam chodí sníh snít a že tuleni nesnáší tulení.  

Husa Líza a vánoční hvězda, Petr Horáček

Husa Líza slaví se svými zvířecími kamarády Vánoce, ale na stromečku jí chybí hvězda, a tak se vydává nějakou hledat. Na cestě jí čeká mnoho útrap, ale ani přesto se Líza nevzdává. Kniha s krásnými ilustracemi je vánočním svědectvím o vytrvalosti a pravém přátelství.

Lyžníci z Plískanic, Bjorn R. Lie

Vtipná knížka pro všechny, kteří rádi lyžují. Příběhy z Plískanic na sto způsobů představují tradice a radosti Skandinávců. Společnost na kopcích je genderově a kulturně vyvážená, a tak zde kromě bílých potkáte lyžující Afroameričany, Indy i Romy a divit se nebudete ani randění polidštěné zaječice s člověkem. Všechny příběhy do knížky zapadají jako kamínky do výsledné mozaiky. Pobavíte se textem i nápaditými ilustracemi a objevíte neznámé norské reálie.

Marjánčino dobrodružství, Sibylle von Olfers

Příběh o sněhových dětech secesní autorky, která během svého krátkého života vytvořila několik nádherně ilustrovaných poetických knížek pro děti. Marjánčino dobrodružství je jedna z nich a určitě stojí za to mít ji v rodinné knihovně. U malých dětí je velice oblíbená pro svůj jednoduchý a kouzelný příběh.

Chumelení, Jiří Kahoun

Těšíte se na Vánoce? Pojďte se těšit spolu se zvířátky z knížky Jiřího Kahouna. Dýchne na vás skutečná vánoční pohoda.

Ten vánoční čas, Jiřina Rákosníková a Jan Kudláček

Vánoční zastavení při říkadlech, tradicích a koledách s malebnými ilustracemi Jana Kudláčka. Kniha se prodává s nazpívanými adventními písněmi skupiny Hradišťan.