První lehké uvolnění v oblasti kultury, divadelní hry a koncerty se budou streamovat

První lehké uvolnění v oblasti kultury, divadelní hry a koncerty se budou streamovat
Umělci patří mezi osoby, kteří jsou přísnými epidemiologickými opatřeními nejvíce postižení, zkrátka nemohou vystupovat. Od pondělí je ale možné předvést vystoupení a následně jej streamovat.

S přechodem z páté na čtvrtou roveň epidemiologické situace v České republice přichází i rozvolnění některých opatření. Mezi to patří i otevření kin a divadel, zde se mohou vrátit zaměstnanci, zkoušet a předvádět jednotlivá vystoupení. Aplausu z publika se však nedočkají, diváci totiž zůstanou doma a na představení mohou koukat na streamovacích platformách.

Zda se skutečně začne hrát, záleží na divadlech. Některá divadla ovšem už předem avizovala, že je sezóna přerušena. Například mluvčí Národního divadla prohlásil, že pro českou první scénu se situace nijak nemění, stále bude platit přerušení sezóny do 14. prosince, tak jak bylo dohodnuto před několika týdny.

Pro streamování mohou kina a divadla použít platformy Facebook, Youtube, Instagram a mnoho dalších, jak to bude s placení za představení není jasné, to si každý subjekt stanoví sám. Mnoho divadel ovšem používá platformu Dramox, na které si mohou diváci předplatit jednotlivé dramatické, operní, ale i baletní inscenace. 

Ministr kultury uvedl, že na diváky v publiku si budou muset divadla ještě chvíli počkat, současná epidemiologická situace přítomnost diváků v hledišti zatím vylučuje. Kdo bude strádat nadále, jsou muzea a galerie. Ty sice již dlouho mohou nabízet virtuální prohlídky expozic, to každopádně není tak efektivní. Těchto subjektů se rozvolnění nijak netýká.

Kdy se podíváme do muzeí, galerií, kin a divadel osobně? Až bude situace na první nebo druhé úrovni, přičemž momentálně se nacházíme na čtvrté. Až tato situace nastane, je stále pravděpodobné, že budou omezeny kapacity a diváci budou moci být přítomní za přísných hygienických podmínek.