Nová opatření již od pondělí: Večerka v 11, PES je na čtvrtém stupni

Nová opatření již od pondělí: Večerka v 11, PES je na čtvrtém stupni
První vlna rozvolňování opatření proti koronaviru je tady! Od pondělí se posune zákaz vycházení, posune se zavírací doba obchodů, scházet se budeme moct v šesti lidech.

PES na čtvrtém stupni – červený

Od pondělka se index rizika v ČR změní na hodnotu 62 a mapa naší republiky zčervená. Vážný stav znamená, že je situace stále kritická a počet nakažených koronavirem je stále vysoký. Virus se šíří komunitně a hrozí riziko, že se situace opět zhorší. Oproti fialovému kritickému stavu však může dojít k jistým zmírněním opatření.

Omezení pohybu a obchody

Nově platí zákaz vycházení mezi 23:00 a 5:00, oproti dřívějšímu zákazu vycházení po 21. hodině. Obchody tak mohou mít otevřeno i déle, než do 20:00, jak tomu bylo doposud. Stále ale bude platit pravidlo, že v obchodě může být pouze 1 osoba na 15 m². Tato skutečnost se v supermarketech a jiných obchodech obvykle monitoruje počtem košíků a vozíků.

Svatby, pohřby a bohoslužby

Na těchto událostech může být od pondělí přítomných 20 osob, ale včetně kněžích, oddávajících apod. Doposud se mohlo svateb, pohřbů a bohoslužeb účastnit pouze 15 osob.

Stravovací zařízení

Restaurace, hospody, kavárny a jiná zařízení smí prodávat ve výdejním okénku v době, kdy neplatí zákaz vycházení, tedy od 5:00 do 23:00.

Sport a schůzky

Fungují pouze profesionální soutěže, ovšem bez diváků. Přítomny mohou být pouze jednotlivé sportovní týmy a jejich realizační týmy. Vnitřní prostory jsou pro amatérské soutěže stále uzavřeny. Sportovat se může venku, ale maximálně v 6 lidech.

Tentýž počet platí i pro venkovní schůzky, procházky apod. Venku se může sejít až 6 lidí.

Školy

Do lavic se vrátí všichni žáci prvního stupně. Bude fungovat tzv. "rotační výuka", třídy se budou střídat po týdnech. Otevřeny budou všechny speciální a mateřské školy.