Hurá do lavic. Nejmladší školáci opět vyrazí do škol

Hurá do lavic. Nejmladší školáci opět vyrazí do škol
Ve středu 18. listopadu se prvňáci a druháci vrací do tříd a ostatní školáky by v nejbližších týdnech mělo čekat to samé. O pravidelném testování pedagogů se stále diskutuje.

Distanční výuka může být vskutku náročná nejen pro školáky, ale i pro rodiče. Zvláště pak pro ty, pro jejichž děti je chození do školy úplně nové. Právě proto by se všichni prvňáci a druháci měli už 18. listopadu vrátit zpátky za kamarády do lavic. Rovněž se otevřou školy pro handicapované.

Žádné střídání po týdnech

Dříve se spekulovalo o střídavé kontaktní výuce, kdy se třídy rozdělily na poloviny. Ve škole byla jen půlka žáků, ti druzí se učili doma a po týdnu by se tyto skupiny vystřídaly. Toto řešení však momentálně není aktuální, do tříd se vrátí celé ročníky. Je třeba, aby děti dohnaly to, co se během nejasné situace nestihly naučit, nebo to, co během domácí výuky nezvládly pochopit. 

Povinné roušky a více větrání

Školy budou otevřeny za přísných hygienických podmínek. Všichni žáci a pedagogové jsou povinni mít po celou dobu výuky ochranu úst a nosu a ve školách by měla být k dispozici dezinfekce. Jednotlivé třídy, chodby a ostatní prostory škol více větrat.

Docházku do škol bude určovat PES

Vláda přišla s novým systémem, který nahradí semafor. Systém "hlídací" PES bude určovat za jakých podmínek bude docházet k rozvolňování opatření. V případě školství pak určí, kdy se do lavic vrátí i ostatní žáci. Ministr Blatný uvedl, že pokud se PES dostane na hodnotu 4, vrátí se do škol celý nižší stupeň. Mohlo by se tak stát už od příštího pondělí.

Co se středních, vyšších odborných a vysokých škol týká, jedná se o výjimkách pro žáky prvních a posledních ročníků, pouze ale pokud bude PES maximálně na úrovni 3. 

Možné testování pedagogů

V souvislosti s kontaktní výukou se diskutuje o skutečnosti, že by měli být častěji testováni pedagogové. Mezi těmi se dle epidemiologa Milana Tučka může nákaza šířit více. Zda bude pravidelné testování probíhat a v jaké míře dosud není jasné.