Exotické granátové jablko můžete pěstovat i v květináči, poradíme vám, jak na to

Exotické granátové jablko můžete pěstovat i v květináči, poradíme vám, jak na to
Granátová jablka patří mezi vyhledávané druhy exotického ovoce a jsou charakteristická krásnými červenými plody s výraznou sladkokyselou chutí. Při správných podmínkách je možné granátová jablka pěstovat i doma v květináči.

Granátové jablko – ozdoba zahrady i terasy

Granátová jablka jsou velmi oblíbená pro své šťavnaté plody i pro atraktivní vzhled rostlin, které jsou nepřehlédnutelnou ozdobou zahrad i teras. Granátová jablka jsou samosprašná, jsou poměrně odolná a plodí jednou za rok, rostliny jsou opadavé a mají velké trny. Jejich plody je možné skladovat na suchém místě a podobně jako jablka vydrží až sedm měsíců. Granátová jablka se pěstují v teplých středomořských oblastech Asie, Afriky a Evropy. Při pěstování v našich podmínkách je tedy potřeba zajistit rostlinám podobné podmínky.

Jak pěstovat granátová jablka v nádobách

Granátová jablka vyžadují teplé a suché podmínky. Rostliny, které jsou vypěstované do tvaru vzrostlých keřů, je možné pěstovat i v nádobách. Výhodou pěstování granátových jablek v nádobách je to, že květináče lze podle potřeby přemisťovat. Další výhodou je to, že v květináči budou mít kvalitní zeminu. Pěstování v nádobách také umožní lepší péči a usnadní sklizeň. Nádoby musí být poměrně velké o objemu přibližně 40 litrů a mohou být umístěny v interiéru – ve velké a dobře osvětlené místnosti nebo v zimní zahradě. V létě se bude granátovým jablkům výborně dařit na zahradě nebo na terase.  

Rostlina potřebuje kvalitní propustný substrát určený pro pěstování citrusů nebo středomořských rostlin. Při vysazování se nádoba naplní substrátem přibližně z jedné čtvrtiny, pak se vloží kořenový bal rostliny a zasype se substrátem až k vrchu nádoby, substrát nesmí zakrývat kmen. Zasazenou rostlinu je potřeba vydatně zalít a udusat hlínu, aby se vytlačily vzduchové bubliny.

Při pěstování nezapomínejte, že rostliny potřebují teplé a suché podmínky
Při pěstování nezapomínejte, že rostliny potřebují teplé a suché podmínky | Zdroj: natika / Depositphotos

Péče o granátová jablka

Výběr stanoviště

Ke správnému růstu potřebují granátová jablka plné slunce, proto je lepší pěstovat je v zahradě nebo na terase. Důležité je zvolit místo, které je chráněné před větrem. Venku mohou být až do teploty 4 °C, pak je potřeba přesunout rostlinu na světlé místo v interiéru – na parapet nebo do zimní zahrady. Na zimu jsou citlivé hlavně mladší rostliny, které je potřeba více opatrovat.

Zalévání, hnojení

Granátové jablko se zalévá jednou týdně, v teplých letních měsících i častěji. Rostlina vyžaduje pravidelné hnojení. V prvních dvou letech se hnojí v listopadu, v únoru a v květnu, starší rostliny se hnojí jen v listopadu a v únoru.

Prořezávání

Důležité je i prořezávání, na konci zimy se odstraní suché a poškozené větve a rostlina se zastřihne do požadovaného tvaru. Při správné péči začínají granátová jablka plodit během dvou let.

Pěstování granátových jablek v nádobách je poměrně netradiční, ale v poslední době stále populárnější. Keř granátového jablka vnese na terasu nebo do zahrady exotický nádech a při správné péči je také možné se těšit z úrody vynikajících plodů.

Zdroje článku: