Chorvatsko nám udělá díru do kapsy: I místním tamní ceny přijdou příliš přehnané

Chorvatsko nám udělá díru do kapsy: I místním tamní ceny přijdou příliš přehnané
Chorvatsko je oblíbená destinace mnoha z nás. Loni se nám však nepěkně prodražila a dá se říci, že letos to bude ještě horší. Turisté z některých jiných států si nicméně stále na nic nestěžují.

Jídlo bude mnohem dražší

Vzpomínáte-li si na předražený řízek, který byl v Chorvatsku v nabídce, možná si na jeho cenu letos zavzpomínáte jako na staré dobré časy. Tento stát totiž trpí nejvyšší inflací v celé eurozóně a její procenta ještě nabíhají.

Co nám mohou ekonomové v Chorvatsku říci? Že očekávají další velké zdražování, a to mimo jiné i díky turistům. Nemohou za to však sami turisté, ale fakt, že Chorvatsko musí některé potraviny dovážet ze zahraničí, což cenu ještě navyšuje. Ekonomové nepředpokládají, že by se zdražování zastavilo, a humorně, avšak s vážnou tváří tvrdí, že se zdražování v době dovolených stalo jakousi tradicí.

Inflace v Chorvatsku v březnu vyšplhala na 4,9%.

Velikonoce odstartovaly pravé zdražování

Na Velikonoce se mnozí z nás rozhodli jet se do Chorvatska podívat. Krásné počasí přímo nabádalo k projížďce s několikadenním pobytem. Hlavně město Jadran bylo přeplněno turisty, kteří se nemohli dočkat, až si ho opět projdou.

A jak již bylo zmíněno, potraviny na velký nápor turistů nevystačí a hlavně ty nejzákladnější se musejí dovážet, aby byla uspokojena poptávka všech.

Nicméně ceny v Chorvatsku stále ujdou, jsou nižší než ve většině států Evropy. To přispívá k velkému nakupování, což také znamená, že Chorvatům tyto produkty budou chybět a shánět se v Chorvatsku budou jen těžko. Dovoz je tedy nezbytný, aby nikdo nestrádal.

V chorvatských obchodech nás nečekají příjemné ceny.
V chorvatských obchodech nás nečekají příjemné ceny. | Zdroj: gpointstudio / Depositphotos

Kdyby lidé nenakupovali, ceny by šly trochu dolů, jenže…

Někteří cizinci, hlavně z Německa, Rakouska a Belgie, si stále nemyslí, že situace v Chorvatsku je až tak špatná. Naopak si myslejí, že nakoupit se dá hodně levně. A tak i jejich útrata bude ve vyšší míře než v případě rodných Chorvatů či nás, Čechů.

Restaurace i jiné podniky si díky velké poptávce mohou dovolit nahazovat ceny, jak potřebují (a někteří i tak, jak se jim zamane), neboť mnozí Evropané jsou velmi štědří a jsou ochotni si připlatit.

A co se týče obchodů samotných, srovnání cen v Chorvatsku a ve středoevropských zemích, odkud bohatí turisté většinou pocházejí, jim dává jasnou volbu nakoupit levně a domů si potraviny dovést.

Ani služby nejsou dražší než v těchto zemích, a tak turisté jistě budou chtít využít i jich. I lidé nabízející ony služby, samozřejmě, si potřebují vydělat a budou mít zvýšené výdaje, tudíž zdražování se dotkne i této oblasti podnikání.

Scénář, kdy dojde ke snížení inflace a zlevnění, je velmi nepravděpodobný

Podle ekonomů velký nárůst cen nastal již loni v srpnu a podle odhadů se situace bude opakovat, pouze vše bude mnohem dražší. Situaci neulehčuje ani fakt, že se očekává velká vlna turistů, a proto je další zdražování nevyhnutelné.

Nám tedy nezbývá než doufat, že ceny budou alespoň trochu příznivé, nebo si vybrat destinaci, kde se nezdražuje. A jelikož jsme jakožto Češi na Chorvatsko tolik fixovaní, většina z nás do Chorvatska stejně pojede, spíše před odjezdem bude šetřit, kde se dá.

Zdroje článku: