Kuřáci, pozor! V Česku se dramaticky mění ceny cigaret

Kuřáci, pozor! V Česku se dramaticky mění ceny cigaret
Cigarety opět zdražily. Od začátku dubna si musejí kuřáci v Česku sáhnout zase o něco hlouběji do kapsy, protože na tabákové výrobky se začala vztahovat nová sazba spotřební daně. A citelně se to dotkne i milovníků elektronických cigaret.

Kouříte? Pak začněte šetřit. A je úplně jedno, jestli si kupujete klasické cigarety nebo jejich elektronické verze. Od dubna 2024 se zvedá spotřební daň na tabák. Běžné tabákové výrobky jí byly zatížené už předtím, ale ještě nikdy se neplatila za náplně do elektronických cigaret. To se teď mění a i elektronické cigarety začínají podléhat vyššímu zdanění.

Vyšší příjmy pro stát

Co to bude znamenat? Primárně to, že státní kasa si díky zvýšení spotřební daně na tabákové výrobky přijde na více peněz. Podle předpokladů ekonomů letos stát získá na daních z tabákových výrobků okolo 62 miliard korun. Realita sice může být jiná (jak se ukázalo už v minulých letech, příjmy do státní kasy byly nakonec o několik miliard nižší než původní předpoklady), ale kuřáků se to dotkne každopádně. A to docela nemile.

Daň z tabáku v Evropě

Řada kuřáků z Česka si v poledních letech zvykla jezdit na nákupy tabákových výrobků do Polska. Kdo to má blízko, tomu se to rozhodně vyplatí – a tento trend teď kvůli zvýšení spotřební daně na tabákové výrobky nejspíš ještě posílí. Podle srovnání daní z tabákových výrobků, které proběhlo v polovině loňského roku, na tom jsou totiž Poláci výrazně lépe než Češi – organizace Tax Foundation Europe spočítala, že spotřební daň z 20 balíčků cigaret je v ČR 3,14 eur, zatímco v Polsku 2,05 eur. Ale třeba ve Francii to loni bylo 6,95 eur a nejvyšší daň se z tabáku platila v Irsku – tam šlo o 9,30 eur za 20 balíčků cigaret.

Největší daň z tabáku má Irsko, zatímco nejmenší například v Polsku
Největší daň z tabáku má Irsko, zatímco nejmenší například v Polsku | Zdroj: atraks / Depositphotos

Kuřáků přibývá

Zvýšení spotřební daně na tabák se asi nejcitelněji dotkne kuřáků e-cigaret. Připlatí si totiž za náplně. Někteří prodejci cigaret a e-cigaret mají na skladě ještě staré zásoby, které doprodávají za nižší ceny, ale už brzy nebude zbytí – bude se muset nakupovat za víc. Podle loňských dat Eurostatu přitom v Evropské unii kouří zhruba pětina obyvatel (konkrétně to bylo 19,7 procenta lidí nad 15 let věku). Ukazuje se navíc, že řada mladých přechází od klasických cigaret právě k těm elektronickým.

Zdražovat se bude ještě víc

To největší zdražení ale kuřáky teprve bude čekat. Počítá se totiž, že od roku 2027 budou daně růst každým rokem – a ne o málo. U cigaret nebo doutníků stoupne sazba daně vždy o 5 procent ročně. U zahřívaného tabáku to ovšem bude pravidelně už o 15 procent ročně. A na elektronické cigarety se od roku 2027 bude vztahovat daň ve výši 10 korun za mililitr náplně. Co se týká čím dál oblíbenějších nikotinových sáčků, tam se počítá s daní 1,70 koruny za každý gram.
Z toho plyne několik závěrů: stát očekává vyšší příjmy díky zvyšujícím se daním na tabák, kuřáci budou muset více spořit a více si připlatí za svou neřest – a kdo nebude chtít tolik platit za kouření, bude se muset naučit zvládat svou závislost a začít kouřit méně.

Zdroje článku: