Kozorozi v krizi: Jak si tito workoholici poradí s problémy? A můžete jim nějak pomoci i vy?

Kozorozi v krizi: Jak si tito workoholici poradí s problémy? A můžete jim nějak pomoci i vy?
Pilné a pracovité Kozorohy nemůže často zastavit nic jiného než jejich vlastní vůle. I když se tedy přepracovávají a jejich tělo jim to dává najevo, snaží se to přehlížet a přecházet s ambiciózním úsměvem na tváři. Jak se ale chovají, když to na ně všechno padne?

Jak se dostávají do krize?

Kozorozi jsou hodně pracovití a často jedou naplno až do úplného přetížení. Snadno se tedy mohou dostat do špatného psychického stavu, protože signálům, které jim jejich tělo vysílá, nedávají žádnou váhu. Navíc vše berou až moc vážně, a tak se nemohou uklidnit ani v situacích, které ostatní berou s větším nadhledem. Stres je u nich tedy na denním pořádku, což jim rozhodně neprospívá.

Navíc si neradi říkají o pomoc a myslí si, že všechno dokážou sami. Na to však mohou nejednou doplatit, a to docela tvrdě.

Potřebují zpomalit

V krizi potřebují hlavně zpomalit a dát si chvíli pauzu od práce a každodenního stresu. Měli by se ohlédnout za svým životním stylem a uvědomit si, jestli je to skutečně to, v čem chtějí žít. Pokud to už nezvládají, měli by se rozhodně zamyslet nad nějakými životními změnami. Začít mohou těmi úplně nejmenšími a postupně se dopracovat k těm, které jim změní život. Trpělivosti na to mají až dost.

Důležitou otázkou je, jestli se pořád rozvíjí a vidí za svou prací nějaký smysl nebo se jen ženou za úspěchem, který je stejně neudělá šťastnými.

Také by se měli zamyslet nad tím, co je do krize vůbec přivedlo a jak by se toho mohli příště vyvarovat. Najít si svůj životní balanc je ale naprostým základem.

Klid, odpočinek a žádná práce

I když jim to může připadat nemožné, v náročných chvílích by si Kozorozi měli především odpočinout od práce. Tím získají více času na sebe a na to, aby zjistili, co od života opravdu chtějí.

Zalíbení mohou najít například ve čtení, na které normálně nemají moc času. Možná se tak dostanou i ke knihám, které dlouho odkládali, nebo narazí na myšlenku, která by je samotné nikdy nenapadla, ale dokonale vystihuje jejich situaci.

Prospěšné jim mohou být také procházky v přírodě, kde z klidné atmosféry načerpají inspiraci a energii.

Jak jim pomoci?

Pokud Kozorohům v nouzi chcete nějak pomoci, snažte se je nerušit v jejich přemítání. Také jim za žádných okolností neříkejte, co mají dělat. To totiž ze srdce nesnáší. Pokud jim ale budete dělat milou společnost a vyslechnete si všechny jejich problémy, budou rádi, když je navštívíte.

Jen mějte na paměti, že jsou v emočně vypjaté situaci, a mohou tedy reagovat nepřiměřeně. Přestože jim zamýšlíte dát dobrou radu, mohou na vás vystartovat a úplně překroutit všechno, co jste jim řekli. Mějte se před nimi tedy na pozoru a snažte se jim v první řadě pomoci, ne rozdávat rady.

Zdroje článku: