Zdražování paliv v Česku nebere konce: Brzy překročí magickou hranici 40 korun za litr

Zdražování paliv v Česku nebere konce: Brzy překročí magickou hranici 40 korun za litr
Krásné jarní počasí naprosto volá potom vyrazit někam na ven, ať už zajet s rodinou někam autem, nebo se vydat o samotě na motorce. Takový výlet se ale pěkně prodraží.

V posledních týdnech sledujeme zvyšování cen benzínu a nafty. Ačkoliv je trh s pohonnými hmotami v Evropské unii regulován, koncové ceny, za které jsou hmoty prodávány, si určují sami distributoři. Zvýšení cen se dotklo většiny evropských zemí, podle prognóz analytiků navíc nejde o krátkodobou záležitost. Naopak, i v příštích týdnech se očekává stále zvyšování.

Průměrné ceny se liší podle krajů

Podle statistik si za litr benzínu nejvíce zaplatí obyvatelé hlavního města Prahy, kde už cena atakovala hranici 40 korun za litr. Obecně nižší, i když ne o moc, jsou ceny v pohraničních oblastech. V Ústeckém kraji je například průměrná cena benzínu 39,12 korun za litr, což je aktuálně nejnižší průměr v zemi. Stejné je to i s naftou. Ta prozatím nikde nepřesáhla cenu 40 korun za litr, dá se ale očekávat, že se tak stane brzy. 

Rapidní posun nahoru za pouhý týden

Podíváme-li se na cenový vývoj pohonných hmot za celou Českou republiku, sledujeme za pouhý jeden týden vcelku velké zvýšení cen benzínu, nafty, ale i LPG. Pouze ceny CNG stagnují. Zatímco průměrná cena benzínu byla v minulém týdnu 39,11 korun, nyní je 39,54 korun. Průměrná cena nafty se zase z 38,59 korun zvýšila na 38,81 korun za litr. Očekává se, že v příštích dvou týdnech by mohly průměrné ceny obou pohonných hmot překonat hranici 40 korun.

Ceny rostou jak u benzinu, nafty, ale i LPG. Stagnují pouze ceny CNG
Ceny rostou jak u benzinu, nafty, ale i LPG. Stagnují pouze ceny CNG | Zdroj: AndrewLozovyi / Depositphotos

Za zdražováním stojí cena ropy a oslabená koruna

Co stojí za nárůstem ceny energií, je hlavně konflikt na Blízkém východě. Cena ropy stoupá kvůli očekávánému útoku Íránu na Izrael, který je aktuálně ve válce s teroristickou skupinou Hamás. Přímé zapojení dalšího blízkovýchodního aktéra do tohoto konfliktu zapříčiní ještě prudší nárůst ceny ropy, která už teď roste dost.

Dalším důvodem pro zdražování je i oslabení naší koruny na světovém trhu. Zatímco americký dolar značně posiluje, děje se tak na úkor koruny. Té z dlouhodobého hlediska klesá atraktivita. I kdyby se cena ropy tak nezvyšovala, došlo by k nárůstu cen pohonných hmot právě z tohoto důvodu. Za aktuálním nárůstem cen benzínu a nafty v Česku tak stojí kombinace těchto dvou faktorů. 

Se zdražováním se v tuto chvíli potýká celá Evropa, a to i země, ve kterých se platí eurem. Také to totiž vzhledem k dolaru oslabilo, ne však v takové míře, jako koruna. V Česku, ale třeba také v Maďarsku můžeme aktuálně sledovat o něco rychlejší růst cen pohonných hmot, než je tomu v některých zemích eurozóny. Zatímco se například ceny benzínu v Česku zvýšili o 20 haléřů, na Slovensku se byl nárůst mnohem nižší.

Zdroje článku: