Za cibuli si připlatíme: Cena oblíbené zeleniny vzrostla o 100% a není to konec

Za cibuli si připlatíme: Cena oblíbené zeleniny vzrostla o 100% a není to konec
Změna klimatu, ale také nepříznivé počasí nutí zemědělce a dodavatele čas od času zvednout ceny nejzákladnějších potravin. Cena cibule se však zvýšila nejvíce, a to od roku 2014 o téměř 100 %, což je dvakrát dráž. Co vše za tím vězí?

Cena závisí hlavně na sezóně

Bez cibule si život těžko dokážeme představit, posiluje naši imunitu a chutná dobře. Pochutnáváme si na ni celoročně, přičemž se sklízí pouze v určité roční době. Většinou se sklízí v létě, kdy je nejtepleji a půda je vlivem tepla vysušená.

A protože správné skladování též není nejsnadnější, zemědělci musí sklizeň vhodně uskladnit, za což si též účtují pár korun navíc. A tak můžeme očekávat, že od září či od října budou ceny mírně vyšší než tomu bude v létě.

Čím méně cibule, tím dražší cibule

Není-li sezóna dobrá (podmínky nejsou ideální) a vyroste znatelně méně cibule, nemůžeme očekávat, že cena zůstane stejná. Obecně platí, že je-li úrody více, dochází ke zlevnění, je-li úrody méně, dochází ke zdražování.

Bez cibule si život těžko dokážeme představit
Bez cibule si život těžko dokážeme představit | Zdroj: ehaurylik / Depositphotos

Celosvětově velký problém

Špatná cena nehrozí přitom jen české cibuli. Stejný osud může potkat i cibuli dováženou. Zejména změna klimatu znamená pro zemědělce po celém světě čisté neštěstí. Nehledě na to také klesá kvalita těchto rostlinných potravin, jako jsou ovoce a zelenina, právě z důvodu snížené kvality půdy, která je živí.

Víte, odkud cibuli dovážíme nejvíce? Jedněmi z největších dovozců je Turecko, Maroko a Kazachstán. I tyto státy však v otázce cibule řeší velké problémy s půdou.

Zdražování produktů nutných ke zdárné úrodě

Zemědělci se potýkají s nejrůznějšími problémy a jejich řešení jsou nákladná. Nedostatek vody je mnohdy velký, ne však tolik neřešitelný problém. Větší náklady tvoří drahé hnojivo, které vyživuje půdu a bez kterého není možné vypěstovat zdravou cibuli. Další výdaje padnou za osivo.

Dalším důvodem zdražování je, že mzdy zaměstnanců rostou, a tak je nutné cenu navýšit. Ke sklizni cibule je zapotřebí velké množství zaměstnanců a všichni tito lidé mají právo na lepší finanční ohodnocení, a to celosvětově.

Někteří občané si ji nebudou moci dovolit

Vyhlídky venkovních teplot v tomto roce nejsou pro zemědělce příliš příznivé, a proto nelze vyloučit, že cena cibule se vyšplhá ještě výš, zejména po sezóně. Přestože stále patří k jedné z nejlevnější zeleniny, mnozí z nás začnou hledat alternativní recepty, které cibuli neobsahují.

Cibule se však stále těší velké oblibě, je to druhý nejvíce konzumovaný druh zeleniny. První místo obsazují rajčata.

Cibule je přírodní lék

Cibuli můžeme sníst, abychom posílili svou imunitu a zabili nejen viry a bakterie v našem těle, ale také se zbavili plísně (například po vdechnutí malých částic). Proto je důležité, aby si ji mohl dovolit každý. Navíc skvěle ochucuje jídla, která tolik milujeme, a tolik alternativ cibule neexistuje.

Od roku 2014, za posledních 10 let, zdražilo velké množství výrobků. Uvědomujeme si, že spousta výrobků přesáhlo uvedených 100%. cibule však zdražila nejvíce ze všech základních potravin.

Zdroje článku: