Alarmující skok cen: Vaše peněženka křičí bolestí: Neuvěříte, co všechno v Česku zdražilo

Alarmující skok cen: Vaše peněženka křičí bolestí: Neuvěříte, co všechno v Česku zdražilo
Ačkoli už klesla inflace, spotřebitelé se stále setkávají se zdražováním. Významným segmentem jsou služby. Výrazně se zdražuje například v odvětví pohostinství.

Inflace

Inflace se drží současně na dvouprocentní úrovni. Tato hladina ale neplatí pro všechny oblasti, v některých spotřebitelé pocítí vyšší ceny. Meziroční růst inflace v únoru se držel na 2,3 procentech.

To je podle České národní banky optimální úroveň, na níž centrální bankéři cílí svou měnovou politiku.

Služby

Ve službách jako jsou pohostinství a ubytovací služby došlo k výraznému meziročnímu růstu, a to až o deset procent.

Příčiny zdražování služeb

Podle ekonomických odborníků jsou vyšší ceny u služeb očekávaným vývojem. Ceny u služeb mají jiný vývoj, než u běžných spotřebitelských cen. Vliv na běžné spotřebitelské ceny měly především ceny energií.

Ve službách se odráží i jiné faktory. Ceny služeb reagují na vývoj mezd. Mzdy se postupně zvyšují, ale je tady vidět časové zpoždění. Kvůli pandemii COVID – 19 a kvůli vysoké inflaci nebylo možné dříve zvyšovat mzdy. Podle ekonoma Vladimíra Pikory se jedná vcelku o pozitivní proces.

V pohostinství a ubytovacích službách došlo k výraznému meziročnímu růstu, a to až o deset procent.
V pohostinství a ubytovacích službách došlo k výraznému meziročnímu růstu, a to až o deset procent. | Zdroj: DragosCondreaW / Depositphotos

Podle vyjádření ekonoma Petra Bartoně lidé zaznamenávají zdražování u služeb. Jde o to, že služby reagují pomaleji na změny v ekonomice. V pohostinství během doby, kdy byla vysoká inflace, zákazníci zbytečně neutráceli a šetřili. V té době například hostinští si nemohli dovolit navyšovat mzdy na úkor tehdejších nákladů. V současné době dochází již k nárustu reálných mezd. Vyšší ceny služeb v pohostinství odráží dopočítávání nákladů zpětně a reagují na situaci z nedávné minulosti.

Zdražování pohonných hmot

Řidiči si všimnou zdražování u pohonných hmot. Natural 95 se vyšplhal za týden o 45 haléřů na průměrných 39,09 koruny za litr. Nafta zdražilo o sedm haléřů na 38,60 koruny za litr. Údaje jsou od společnosti CCS. Na začátku letošního roku se zvýšily ceny pohonných hmot. Příčinou může být nižší těžba ropného kartelu OPEC+ a drahá česká koruna.

Vliv na ceny pohonných hmot

Ceny pohonných hmot ovlivňuje mnoho faktorů. Jedná se o vývoj cen surové ropy a kurzu české koruny vůči americkému dolaru, marže rafinérií, daňové zatížení a obecný vývoj cenové hladiny v Česku.

Ceny vybraných potravin vzrostly

Celkově spotřebitelé zaznamenali pokles cen u potravin. U vybraných potravin došlo ale k nárustu cen. Brambory, mrkev nebo jablka jsou dražší.

Cena brambor vzrostla za rok o 16 procent, mrkev o více než 11 procent a jablka přibližně o třetinu. Příčinou jsou špatné klimatické podmínky v loňském roce. Na úrodě se bohužel negativně podepsaly. Brambory a jablka jsou na vyšší cenové hladině již několik měsíců, mrkev stoupla z 20 korun českých až na 50 korun českých za kilogram v některých obchodech. Pěstební plochy velmi klesly a loňská úroda byla zkrátka špatná, tím pádem jsou nižší zásoby zeleniny na skladě. Proto se ceny u těchto produktů jako jsou brambory nebo mrkev zvýšily.

Zdroje článku: