Opatření proti ibuprofenu ve Francii: Inspirace pro českou zdravotní politiku?

Opatření proti ibuprofenu ve Francii: Inspirace pro českou zdravotní politiku?
Ibuprofen zmírňuje bolesti hlavy, bolesti svalů, kloubů, bolesti zad a zubů, ulevuje od bolestivé menstruace. Dále snižuje příznaky nachlazení, chřipky a akutních zánětů horních cest dýchacích, pokud se jedná o virové onemocnění. Snižuje horečku a má protizánětlivý účinek. Reklama a celý marketing zaměřený na tyto léky však podporují zneužívání těchto látek

Francie se pokusila zasáhnout již v roce 2019

Francie je země, která přistoupila k zákazu reklamy na léky obsahující ibuprofen, které jsou volně prodejné. Týká se to léků, které obsahují 400 mg této látky. Francie se pokusila zasáhnout již v roce 2019 a chtěla zarazit nadměrnou spotřebu léku s ibuprofenem. Spotřeba velmi vzrostla po reklamě, kterou šířila televize a sociální sítě.

Na jaká media se vztahuje zákaz reklamy ve Francii?

Zákaz reklamy na léky obsahující ibuprofen 400 mg se týká všech forem veřejné komunikace. Vztahuje se na reklamu v novinách, televizi, internetových stránkách nebo v jiných tradičních médiích a cílí na širokou veřejnost.

Kdo ho vydal?

Národní agentura pro bezpečnost a zdravotnických výrobků (ANSM) vydala zákaz reklamy na ibuprofen, který nabyl účinnosti 2. dubna 2024.

Zneužívání tohoto léku

Jelikož je tento lék s ibuprofenem volně dostupný, nepotřebujete recept od lékaře, někteří především mladí lidé ho zneužívají k jiným potřebám. Také se navyšuje počet nežádoucích účinků, které jsou s tímto lékem spjaty. Ibuprofen o síle 400 mg se prodává jako lék sloužící ke snížení bolesti nebo zánětů, avšak bývá zneužíván k jiným účelům.

Nežádoucí účinky

Jaké nežádoucí účinky mohou vyvstat při užívání tohoto léku? Typické nežádoucí účinky jsou krvácení do zažívacího traktu a poškození ledvin. Dále se jedná o riziko kardiovaskulárních příhod jako je srdeční infarkt nebo mrtvice nebo o poškození jater. Podle francouzské Národní agentury pro bezpečnost léčiv a zdravotnických výrobků (ANSM) došlo k nárustu těchto nežádoucích účinků.

Je známo, že léky obsahující ibuprofen mohou způsobovat žaludeční potíže.
Je známo, že léky obsahující ibuprofen mohou způsobovat žaludeční potíže. | Zdroj: IgorVetushko / Depositphotos

Riziko nežádoucích účinků

Riziko nežádoucích účinků narůstá se zvyšováním dávky. Užívání ibuprofenu od 2 400 mg za den, což je pro představu 6 tablet po 400 mg, je kontraindikací pro pacienty se závažnými kardiovaskulárními chorobami.

Užívání léků s ibuprofenem

Agentury pro léky a léčiva doporučují užívat nejnižší dávku po co nejkratší dobu. Týká se to ibuprofenu a nesteroidních protizánětlivých léčiv (NSAID).

Užívání léků v těhotenství

Pokud se ženy nacházejí v 1. a 2. trimestru těhotenství, lze tento lék užívat pouze na výslovné doporučení lékaře. Při kojení je situace obdobná, tedy výhradně lze tento lék užívat pouze na výslovné doporučení lékaře.

Rozšíření zákazu reklamy na léky s ibuprofenem

Rozšíří se zákaz reklamy na ibuprofen 400 mg i do jiných zemí? Španělsko tento krok také zvažuje. Francie a Španělsko požádali orgány EU, aby tuto látku důkladně prošetřili.