Bylinky, které pomohou, když jste pod tlakem a stresujete se

Bylinky, které pomohou, když jste pod tlakem a stresujete se
Jste pod tlakem a stresujete se? Chcete najít přírodní prostředky proti stresu, které vám pomohou? Vyzkoušejte těchto pět bylinek, které hladinu stresu snižují.

Jak jistě dobře víte, žijeme v kultuře, která je chronicky vystavena stresu. Většina z nás žije ve stavu téměř neustálého přepracování a přetížení. Stres může být i přínosný, vybičuje nás k vyšším výkonům a soustředění. Přemíra stresu je ale zdraví škodlivá, navíc trvalý stres je spojen s většinou chronických onemocnění, protože vytváří základ pro záněty a další zdravotní potíže. Veškerý stres ze svého života odstranit nedokážeme, můžeme ale ovlivnit to, jak na něj reagujeme. Správné bylinky mohou být účinným nástrojem, který vám pomůže stres zmírnit a těšit se z větší odolnosti. Vyzkoušejte některé z našeho výběru.

Meduňka lékařská

Nervově aktivní bylina s účinnými relaxačními a náladotvornými účinky. Meduňka zmírňuje příznaky stresu, pomáhá relaxovat a zlepšuje náladu. Navíc také napomáhá správné srdeční činnosti, působí protikřečově, upravuje zažívání a zabraňuje nadýmání. Meduňku si můžete jednoduše vypěstovat či zakoupit ve formě čaje nebo kapslí či tablet.

Vitánie snodárná

Jinak zvaná též indický ženšen či ašvaganda. Ašvaganda obsahuje chemické látky, které mohou pomoci zklidnit mozek, snížit otoky, snížit krevní tlak a posílit imunitní systém. Vzhledem k tomu, že se ašvaganda tradičně používá jako adaptogen, používá se při mnoha stavech souvisejících se stresem. Předpokládá se, že adaptogeny pomáhají tělu odolávat fyzickému a psychickému vypjetí. Ašvaganda také pomáhá při nespavosti, potlačuje projevy stárnutí, zmírňuje úzkost a přispívá k normální funkci reprodukčních orgánů. Můžete ji zakoupit například v lékárně v podobě prášku nebo v kapslích.

Kozlík lékařský

Možná ho znáte pod lidovějším názvem baldrián, tato bylina výborně působí jak proti stresu a úzkosti, tak proti nespavosti, nervozitě a bolestech hlavy. Může vám také ulevit od žaludečních křečí a nadýmání. Kozlík si opět můžete vypěstovat doma nebo zakoupit. Nejčastěji se prodává ve formě kapek (tinktur), tablet, kapslí nebo i pastilek.

Kozlík lékařský, Zdroj: Lipatova Maryna / Shutterstock

Levandule lékařská 

Tato voňavá bylinka zklidňuje a uvolňuje mysl i tělo. Často se přidává do koupelí, používá se při vykuřování ložnic, dělá se z ní i velmi oblíbený olej do aromalampy či masážní olej. I levanduli můžete snadno vypěstovat, případně si zakoupit například levandulový čaj.

Heřmánek pravý 

Velmi univerzální bylina, která léčí řadu neduhů. Zmírňuje křeče i revmatické bolesti, pomáhá při léčbě ledvinových kamenů, používá se při nachlazení a léčí záněty všeho druhu, protože má výrazné protizánětlivé účinky. Již po staletí se používá při léčbě nespavosti, podráždění, neklidu, úzkostí a projevů stresu. Můžete si připravit oblíbený tradiční čaj nebo vyzkoušet například heřmánkovou koupel.

 

Zdroje: