Brusinky, přírodní poklad, který ochrání nejen vaše močové cesty

Brusinky, přírodní poklad, který ochrání nejen vaše močové cesty
Brusinky jsou lahodnými plody rostliny jménem brusnice brusinka. Ceněné jsou nejen pro svou chuť, ale také pro blahodárný vliv na lidské zdraví. Proč si pravidelně tuto pochoutku dopřávat?

Brusinky pro močové cesty i střeva

Z pohledu botaniky jsou brusinky příbuzné borůvek. Obsahují mnoho prospěšných vitamínu, minerálů a antioxidanů. Pokud si dopřejete toto ovoce, svému tělu dodáte vitamín C, E a K, železo, draslík, vápník, hořčík a také dostatek vlákniny.

Známá je jejich schopnost potlačovat nejrůznější infekce. Úspěšně se toho využívá zejména v léčbě infekcí močových cest, nepříjemného onemocnění, které trápí hlavně ženy. V počátečním stádiu dokáží brusinky zánět potlačit. Kromě jejich přírodní formy tak můžete užívat při prvních potížích i extrakt v tabletách.

Podle některých zdrojů také příznivě ovlivňují střevní mikrobiom. Vědci se pokusili tuto teorii dokázat experimentem na myších, které pravidelně krmili právě brusinkami.

Ukázalo se, že hlodavci, kterým byla v zájmu vědy pravidelně „ordinována“ dávka brusinek, měli ve střevech zvýšený výskyt bakterie Akkermansia muciniphila. Ta pomáhá mírnit chronický zánět a udržovat zdravé prostředí ve střevech.

Zázračná moc proanthocyanidinů a polyfenolů

Hovoří se také o tom, že brusinky snižují krevní tlak a slouží jako prevence proti některým typům rakoviny. Stejně tak mají příznivý vliv na kardiovaskulární systém. Připisován tento efekt je obsaženým polyfenolům.

Schopnost brusinek potlačit bujení bakterií nachází využití také v bitvě za krásnější úsměv. Budete-li si toto ovoce dopřávat pravidelně, proanthocyanidiny se postarají o zdravější prostředí ve vaší ústní dutině. A nejen v ní.

Studie z roku 2005 se zaobírala účinkem proanthocyanidinů na Helicobacter pylori, bakterii, která napadá žaludeční sliznici a je hlavním „viníkem“ žaludečních vředů. Dobrovolníci v rámci výzkumu nemuseli podstoupit nic složitějšího než pravidelné pití brusinkového džusu. A závěr? Prokazatelné sníže stupně a rozsahu infekce.