Zajímavosti o spánku – rekordy, spací pozice nebo co jíst před spaním

Zajímavosti o spánku – rekordy, spací pozice nebo co jíst před spaním
Spánkem strávíme asi třetinu života a pořád nám to je málo. Přečtěte si zajímavosti o vašich snech, oblíbené spací poloze, zvířecím spánku nebo třeba jídle, které vám pomůže se lépe vyspat.

12% lidí sní pouze černobíle

Zkuste si vzpomenout na včerejší noc, zdály se vám sny v barvách nebo jen černobíle? Většina lidí si tuto informaci nepamatuje, můžete si ale zkusit sen připomenout hned po probuzení a možná na to přijdete.

Všichni sníme

Pokud si myslíte, že vám se sny nezdají, tak se mýlíte. V pouhých pěti minutách od probuzení totiž zapomenete nejméně 50% vašich snů, nemusíte si však pamatovat vůbec nic. Sny se ale nám všem zdají pořád, dokonce i zvířatům.

Usnout nám většinou zabere okolo 10 - 15 minut

Lidé jsou jediní savci, kteří vědomě odkládají spánek

Co k tomu můžeme dodat? Zvířata se jednoduše vyspí, kdy potřebují, máme se od nich co učit.

Délka spánku u lidí a zvířat se výrazně liší

Lidé by měli nejlépe spát 7 - 9 hodin, někomu stačí méně a někdo potřebuje ještě více. U zvířat se to ale liší. Žirafám stačí jen necelé 2 hodiny spánku, kdy spí stočené do klubíčka s hlavou opřenou o tělo. Sloni spí okolo 3 hodin, REM fázi spánku mají jen jednou za 3 - 4 dny. Naopak netopýři potřebují skoro 20 hodin a tygři 16 hodin.

Spací pozice prozradí mnohé o vaší osobnosti

Odborníci přišli na to, že vaše oblíbená spací pozice proradí spoutu o vaší osobnosti i pohledu na svět. Nejčastější je tzv. fetální pozice, kdy spíte na boku a stočení do klubíčka. V té spí asi polovina populace. Může to o vás vypovědět, že jste introvertní, citlivý a stydlivý člověk. Takoví lidé jsou často zvenku drsní, ale uvnitř citliví a něžní. Může jim chvíli trvat než roztají, ale nakonec zjistíte, že jsou to vřelé osoby.

Polohy i jejich výklady se mohou trochu lišit, podle daného výzkumu.

Nejdelší doba bez spánku

Rekord v nejdelší době bez spánku drží Randy Gardner s časem 11 dnů a 25 minut! Dosáhl ho, když byl ještě na střední škole a vyhrál tak 10. místo ve vědecké soutěži v San Diegu v roce 1964. Když se ho zeptali, jestli by to zkusil znovu, Randy prohlásil jen rozhodné "ne". Někteří lidé tvrdí, že rekord prolomili, jejich pokusy ale nebyly sledovány, tak jako ten Randyho, takže nejspíš nikdy nezjistíme, jestli je to pravda.

Jídlo ovlivňuje náš spánek

Mezi jídla, která váš spánek mohou zlepšit patří např. kapusta, nudlová polévka, batáty, rýže, kiwi, třešně, banány, mandle nebo špenát. A mezi ty, která ho zhoršují patří např. zmrzlina, rajčata, sýr, víno, pivo, káva, čokoláda, sušené ovoce, tučná jídla, pizza. Když se ale před spaním přejíte, také to pro vaše tělo není dobré. Rozhodně ale ani nechoďte spát hladoví.