Jak zvládnout domácnost, děti, homeoffice a nezbláznit se

Jak zvládnout domácnost, děti, homeoffice a nezbláznit se
Propojit rodinný život s tím pracovním není úplně snadné. Obzvlášť v prvních dnech můžeme mít pocit, že explodujeme nebo utečeme do dalekých lesů. Nebuďte na všechno sami a zapojte do plánování úkolů celou rodinu.

Uspořádejte rodinnou poradu

Napište si předem vaše cíle, kterých chcete v následujícím období dosáhnout a požádejte všechny členy rodiny, aby udělali to samé. Nejmenší děti mohou svou představu namalovat. Společně si sestavte rodinný plán, tak aby v něm byly zahrnuty povinnosti i radosti celé rodiny.

Napište si služby

Když je celá rodina stále doma, je potřeba zajistit chod domácnosti. Větší děti už obstarají většinu úkolů samy. Na začátku jim ukažte, co mají na starosti a jak má výsledek vypadat. Přidělte dítěti jen jeden nový úkol v konkrétní čas. Nikdy předtím vaše dítě nepřipravovalo snídani pro celou rodinu? Postarejte se o to, aby vědělo, jak snídani připravit, prostřít i uklidit. Nezlobte se na něj, když občas něco pokazí. Důležité je, aby na svůj úkol myslelo a snažilo se jej dokončit. S každým dalším hotovým úkolem se bude zlepšovat. 

Vytvořte jasná pravidla

Už ty nejmenší děti se mohou naučit, že kdykoliv telefonujete nebo máte na uších sluchátka, nesmějí vás rušit. Myslete na to, že pro děti je svět dospěláku vzdálený. Pomozte dětem nová pravidla dobře pochopit a najděte spolu berličky v jejich dodržování. Například, během práce vás nesmí rušit, ale kdykoliv potřebují, mohou vám napsat lístek nebo klidně položit ruku na vaše rameno. Vyhýbejte se extrémům v komunikaci a učte děti trpělivost a respektu k sobě navzájem. 

Nestíháte? Polévkujte!

Jsou dny, kdy se na nás povinnosti valí od brzkého rána, ani se nenadějeme a rodina má hlad. Naučte se vařit chutné syté polévky a mějte některou z nich vždy v zásobě. Miska vydatné polévky s celozrnným pečivem rychle zasytí a dodá energii na další práci.