Celebrity, které zlehčují koronavirovou pandemii a vystupují proti vládním nařízení

Celebrity, které zlehčují koronavirovou pandemii a vystupují proti vládním nařízení
S hrozbou nového typu koronaviru žijeme již rok a statisticky již každý zná minimálně jednoho člověka, který na nemoc covid-19 zemřel. Přesto se také v řadách známých najdou jedinci, kteří situaci zlehčují či ostře vystupují proti nařízeným opatření.

V českém rybníčku je mezi slavnými vyjadřujícími se k současné pandemické situaci nejvýraznější tváří Daniel Landa. Založil iniciativu Blanický manifest a dlouhodobě kritizuje vládní kroky, které se snažily na úkor ekonomiky zabránit šíření viru. V únoru ve spolupráci s odborníky sestavil desetibodový plán, kterým by Česko vyvedl z epidemie. Vláda podle něho v současném stavu páchá zločin na dětech a prostým řešením by byl pohyb na čerstvém vzduchu a příjem vitamínu B, C a D. 

Dalším českým zpěvákem, který se staví proti epidemiologickým opatřením je Janek Ledecký. On sám sice říká, že samotnou nemoc nikdy nezlehčoval, v prosinci ovšem internet obletěla kauza, kdy v rozhovoru pro Reflex sdělil, že již odehrál ilegální koncert a že „debilní opatření“ dodržovat nebude. 

Celebritou s velmi emotivním a kontroverzním výstupem se na podzim stala zpěvačka Bára Basiková. Na svém Facebookovém profilu zveřejnila příspěvek, v němž vyzývá veřejnost, aby se vzpamatovala, a přitom nešetřila hanebnými výrazy. Hovořila o spiknutí, neškodnosti covidu a zločinech vlády. „V televizi, kde natáčím, nám dělají testy každý týden a už nás to všechny strašně štve, a já si tajně přeju, abych už ten kovid taky chytla a už to měla za sebou. Já chci kovid,“ zvolala na závěr.

Nejenom mezi zpěváky se najdou lidé, kteří popírají vážnost situace. V zahraničí byla diskutovaná kauza, kdy Usain Bolt uspořádal velkou party a několik dní na to byl otestován jako pozitivní. Podobnou aféru způsobil Novak Djokovic, když nejdříve veřejně odmítal vakcinaci a později uspořádal několik zápasů na opatření nehledě, a i on se nakazil. Svá slova musel vzít zpět jezdec Formule 1 Lewis Hamilton, když sdílel protivakcinační příspěvek spojený s konspiračními teoriemi ohledně Billa Gatese, po kritice jej však smazal. 

Svérázný postoj zaujala americká herečka Vanessa Hudgens, která nazvala úmrtí spojená s nemocí covid-19 jako nevyhnutelná. Učinila tak živě na svém Instagramu, po pozdějších reakcích fanoušků se ale snažila situaci uvést na pravou míru a vyzvala také její příznivce, aby se doma izolovali.