Prokrastinace není lenost: Jak vyskočit ven z kolotoče věčného odkládání povinností

Prokrastinace není lenost: Jak vyskočit ven z kolotoče věčného odkládání povinností
Prokrastinace je chronické odkládání úkolů na poslední chvíli. Povětšinou se pak jedná o povinnosti náročné či nepříjemné. Proč prokrastinaci propadáme a jak z toho ven?

Proč prokrastinace není lenost

Prokrastinace není lenost. Rozdíl lze vymezit typicky podle toho, že líný člověk je se svým stavem spokojen a víc se mu dělat nechce.

Člověk prokrastinující si však tíhu povinností uvědomuje. Tím se dostává pod tlak, trpí stresem, dostavují se výčitky svědomí nebo úzkosti. Prokrastinující člověk navíc určitou činnost generuje. Jen je to ta, která je v daném okamžiku nepodstatná – uklízí, venčí psa, třídí nebo srovnává věci.

Zdroj: Autor: txking / Shutterstock

Prokrastinující člověk se pak na poslední chvíli zpravidla dokáže vybičovat k výkonu. Tím ale svou situaci neřeší. Dochází ke známému fenoménu, že jsme ve stresu, nestíháme, pod tlakem můžeme dělat i více chyb.

Úkol je tedy splněn v horší kvalitě. K častým omylům prokrastinujících osob patří představa, že pod tlakem je člověk produktivnější, výkonnější a prokrastinace je tedy v zásadě užitečná. Je potřeba si připustit, že prokrastinace je problém, který má svou příčinu a vyžaduje řešení.

Proč prokrastinujeme a jak tento problém řešit

Podle psychologů je prokrastinace v podstatě obranným mechanismem. Pokud v nás dotyčný úkol vyvolává úzkost, ať už svým obsahem nebo tím, že předvedeme nedostatečný výsledek, jednoduše se bráníme tím, že jej odmítneme dělat.

Svou roli sehrávají i moderní technologie. Většina z nás má u sebe chytrý telefon, při práci na PC býváme vyrušováni sociálními sítěmi, různými komunikátory nebo notifikacemi. Toto tříštění pozornost vede k odkládání důležitých povinností.

Prokrastinace proto vyvěrá z pocitu, že je toho na nás jednoduše moc. Bojovat se s ní dá tak, že si povinnosti rozdělíte na drobné, lépe zvládnutelné úkoly. Věnujte jim vždy jen cca 15 až 45 minut. Všechny plány si rozepište na papír nebo do diáře. Nebudete muset povinnosti nosit v hlavě, rozepsané úkoly vás navíc lépe motivují, když je uvidíte před sebou.

Většina z nás má u sebe chytrý telefon, při práci na PC býváme vyrušováni sociálními sítěmi, různými komunikátory nebo notifikacemi.

Svoje pracovní nasazení vylaďte i v souladu s biologickými rytmy. Jste více svěží po ránu nebo se vám lépe soustředí až odpoledne? Právě na tuto dobu byste měli přesunout náročnější úkoly.