Udržte své pivoňky déle krásné: Odborné rady pro prodloužení jejich života a krásy

Udržte své pivoňky déle krásné: Odborné rady pro prodloužení jejich života a krásy
Pivoňky jsou nádherné keře s barevnými, obrovskými a omamně vonícími květy. Často rostou v parcích, ale leckdo si je vysadí i na zahradu. Pokud tu možnost nemáte, můžete si je koupit (nebo někde utrhnout) a dát do vázy. Jak na to, aby vydržely?

Mnohem jednodušší než udržet si pivoňku dlouho čerstvou ve váze je vysadit si ji na zahradu. Pivoňky jsou totiž jakožto dřeviny hodně nenáročnými rostlinami. Stačí vysadit je do polostínu, občas zalít a krásně vám porostou. Mohou mít na výšku až 2 metry a spoustu krásných listů a bohatých květů. Pokud byste stáli o menší pivoňku, můžete si pořídit její bylinnou nikoliv keřovou variantu, která je v dospělosti asi o polovinu menší a také má zajímavé květy. Ostatně, květy pivoněk mohou být různé – podle toho, jaký druh si pořídíte.

Pivoňky ve váze

Pivoňky si můžete koupit i v květinářství, svázané třeba v zajímavě naaranžovanou kytici plnou velkých květů. Nebo si můžete uříznou z dřevnaté pivoňky jen pár květů s delšími stonky a dát si je pak doma do vázy. Protože je pivoňka krásná, určitě stojíte o to, aby vám vydržela co nejdéle. Proto je potřeba vědět, jak o ni ve váze pečovat. Nekonečně dlouho vám nevydrží – pivoňky dokonce oproti ostatním květinám vydrží poměrně krátce a jejich „životnost“ bývá jen asi 5 dní. Jak tedy na to, aby vydržely krásné aspoň po tuto kraťounlinkou dobu?

1. Čistá váza i voda

Základem pro to, aby vám pivoňky vydržely ve váze co nejdéle, je dát jim správnou vázu. Ne příliš nízkou, ne příliš vysokou a hlavně čistou. To je hodně důležité, takže vázu před umístěním pivoněk určitě umyjte a řádně vypláchněte. Dále do ní dejte čistou vodu. Pokud je v ní příliš chloru a je kvůli němu bílá, tak počkejte, dokud chlor nevyprchá. Teprve potom můžete pivoňky do vody ve váze vložit.

2. Úprava stonků

Je možné, že stonky uříznutých nebo odstřižených pivoněk nejsou ideálně zakončeny. Proto je potřeba upravit je ještě před vložením do vázy. Vezměte zahradnické nůžky (pokud je nemáte, udělejte to opatrně nožem) a stávající stonek zkraťte. Doporučuje se zkrácení nejméně o 3 centimetry, přičemž dbejte na to, aby řez byl veden šikmo. To je důležitější, než byste čekali – díky tomu totiž zvětšíte plochu, jíž mohou pivoňky přijímat vodu. Zahradníci a květináři vedou řezy typicky pod úhlem asi čtyřiceti pěti stupňů.

Pivoňky ve váze rozzáří každou domácnost
Pivoňky ve váze rozzáří každou domácnost | Zdroj: torishaa / Depositphotos

3. Výživa pro květiny

Aby vám pivoňky ve váze co nejdéle vydržely, je potřeba měnit jim vodu každý den. Kromě toho je dobré přidat do vody i speciální výživu pro řezané rostliny, kterou koupíte v sypkém stavu v květinářství. Tuto výživu, která dodává rostlině všechny potřebné živiny, přidávejte po troškách, případně se podívejte na dávkování na sáčku. Díky tomu vám pivoňka ve váze vydrží déle krásná.

4. Pozor na průvan

Na závěr pro vás máme ještě jeden tip – pivoňka je sice na zahradě nenáročnou rostlinou, která poroste skoro všude, ale ve váze to o ní rozhodně neplatí. Aby vám vydržela skutečně po maximální možnou dobu, je potřeba najít jí i vhodné místo. To musí být světlé, ale vyhněte se přímým slunečním paprskům. A hlavně pivoňku nevystavujte průvanu - ten by ji poničil velmi brzy.

Zdroje článku: