Přírodní lékárna na dosah ruky: 10 léčivých rostlin z vaší zahrady

Přírodní lékárna na dosah ruky: 10 léčivých rostlin z vaší zahrady
V dnešní době se mnoho lidí snaží navrátit zpátky k přírodě a hledá alternativní způsoby jak pečovat o své zdraví. Zahrada se nyní stává nejen místem vhodným k relaxaci a péči o duševní zdraví, ale také místem, který je zdrojem léčivých rostlin.

1. Levandule

Levandule má protizánětlivé a antioxidační účinky. Ať už ji použijete jako sušený květ na čaj nebo z ní uděláte levandulový olej, jejími účinky budete nadšeni. Skvěle pomůže i jako pomocník na nespavost. Snítky si vložte do polštáře a nasávejte před spaním její magickou vůni. Dle mnoha studií levandule zvyšuje tvorbu Melatoninu v těle. 

2. Meduňka Lékařská

Meduňka podporuje nervovou soustavu a je skvělá pro zklidnění mysli a zlepšení nálady. Čaj z meduňky je výborný na večerní uvolnění před spánkem. Skvěle také pomáhá na úzkosti, sníženi stresu a zlepšení nálady.

3. Rozmarýn

Rozmarýn nejen skvěle voní a chutná, ale jeho listy lze použít k podpoře cirkulace a zmírnění bolesti svalů a kloubů. Pokud máte problémy se špatnou cirkulací krve přidejte rozmarýn do vaření a nejen, že si pochutnáte, ale pomůžete i svému zdraví.

4. Heřmánek pravý

Heřmánek je tradičním prostředkem pro zmírnění zažívacích potíží, uklidnění podráždění kůže a léčbu očních vánic. Má také protizánětlivé účinky.

5. Šalvěj lékařská

Šalvěj má antiseptické a antibakteriální vlastnosti, je skvělá na bolest v krku a ústní vředy. Výluh z Šalvěje používejte jako kloktadlo na bolestivé afty v ústech nebo záněty dásní.

Šalvěj je vhodná na bolest v krku a ústní vředy
Šalvěj je vhodná na bolest v krku a ústní vředy | Zdroj: robynmac / Depositphotos

6. Mateřídouška

Jako tinktura nebo čaj se používá mateřídouška na zmírněni stresu a úzkostí. Pomoci může také při bolestivých výronech nebo při menstruačních bolestech.

7. Kopřiva

Kopřiva pro mnohé není moc kamarádská rostliny, má však skvělé zdravotní benefity pro vaše tělo. Odvar z kopřivy vám pomůže na kožní problémy a vředy. Kopřivový čaj vám zmírnit bolest a ztuhlost kloubů. Pitím kopřivového čaje také pomůžete svým nehtům a vlasům, které budou krásně lesklé a pevné.

8. Majoránka

Pokud trpíte na ledvinové kameny, sáhnětě ve vaší zahradě po majoránce. Silný odvar popíjejte po lžičkách. Pomáhá uvolnit hladké svalstvo a je také diuretická, pomáhá tedy jednodušeji vylučovat kameny, které se v ledvinách usadily.

9. Aloe Vera

Gel z Aloe Vera výborně pomáhá na různé kožní onemocnění. Skvěle pomůže také při popáleninách a odřeninách. Má nejen chladivý, ale také hojivý účinek a za to, že vám roste na zahradě budete určitě vděčni.

10. Třapatka Nachová - Echinacea

Nejen že se jedná o nádhernou květinu, je to také skvělý pomocník při zánětu průdušek a silném kašli. Tinktura z této květiny pomůže zvýšit imunitu a  pomáhá také na bolestivé stavy po účincích chemoterapie.