28. října se do Prahy opět sjedou kritici vládních opatření proti šíření koronaviru

28. října se do Prahy opět sjedou kritici vládních opatření proti šíření koronaviru
Den vzniku samostatného Československa se ponese ve znamení protestů proti opatřením vlády v souvislosti s pandemií koronaviru. Odpůrci se sejdou u Staré celnice na náměstí Republiky.

Nouzový stav v naší zemi stále trvá a opatření se neuvolňují, ba naopak. K tomu skutečnost, že členové vlády sami opatření nedodržují rozhodně nepomáhá tomu, aby si lidé účast na nahlášené demonstraci rozmysleli. Přesně deset dní po první události se demonstranti opět sjedou do Prahy, aby vyjádřili svou nespokojenost. Shromáždění začne v 11:55 a má trvat do 15:00.

Na omezení počtu zúčastněných se nebude brát zřetel

V průběhu první demonstrace se na náměstí sešlo více než 500 osob, v této době byl tento limit maximální. 28. října už ale budou platit přísnější pravidla, kdy by se akce nemělo zúčastnit více než 100 osob. Organizátoři se ale na tuto skutečnost nebudou ohlížet. Je pravděpodobné, že na demonstraci opět vyrazí více než 500 lidí. Magistrát města podle zákonu nemůže takovou akci zrušit. Není však vyloučeno, že bude demonstrace ukončena předčasně, jak tomu bylo 18.10. na Staroměstském náměstí.

Vezměte si polštáře

Organizátoři akce taktéž vyzývají všechny své podporovatele, aby si sebou na akci vzali i polštář, nebo cokoliv jiného k sezení, aby si mohli všichni symbolicky sednou na dlažbu, kam chce vláda podle organizátorů dostat všechny občany České republiky.

Nouzový stav je prý zbytečný

Organizátoři uvádějí, že nouzový stav je zbytečný a vláda by měla co nejdříve opatření uvolnit a dovolit lidem, aby normálně žili a pracovali. Podle jejich zdrojů prý ani doktoři nouzi nemají a není důvod k takovýmto opatřením, jak uvedli v rozhovoru pro noviny iDnes. Onen zdroj však nikde zveřejněný není. Podle organizátorů vláda nedodržuje zákony a pro nouzový stav prozatím není důvod.

Organizátoři také uvedli, že chtějí předejít výtržnictví a nepokojům na předchozím shromáždění.