Jantarová komnata: Kde a kým je skrýván osmý div světa

Jantarová komnata: Kde a kým je skrýván osmý div světa
Legendární komnata s dnes nevyčíslitelnou hodnotou je opředena mnoha konspiracemi. Ke konci druhé světové války beze stopy zmizela z obsazeného území Sovětského svazu. Existuje ještě vůbec, a pokud ano, kde je ukryta?

Původní jantarová komnata byla zhotovena na zakázku pruského krále Fridricha I. jako místnost s bohatou nástěnnou výzdobou v Berlínském zámku. V roce 1716 ji Bedřich Vilém I. věnoval ruskému caru Petru Velikému. Po téměř dvě století se nacházela v Kateřinském paláci v Carském Selu. Roku 1941 byla nacisty v průběhu 36 hodin rozebrána a odvozena v 27 bednách do zámku v německém Königsbergu, nyní ruském Kaliningradě. Při jednom z požáru byla opět rozebrána a uložena do beden v zámeckém sklepení. Avšak tady stopa po jantarovém pokladu mizí. 

Pod sutí, v podzemním nacistickém úkrytu nebo v solném dole

Scénářů, co se stalo s jantarovou komnatou po válce je nepočítaně. Podle jedné verze byla údajně zničena při americkém bombardování nebo při ruském útoku a skončila pod hromadou sutí. Podle jiných byla převezena německými vojáky do bývalé náhradní metropole třetí říše ve východním Prusku, nacisty přezdívána střelnice Olga. Toto obrovské podzemní město s rezidencí pro vůdce a místnostmi pro říšské kancléřství s mnoha muzejními sbírkami by mohlo být úložištěm až stovky tun zlatých zásob. Stopy směřují také do solného dolu jižně od Hannoveru, kde se nacházelo skladiště ukořistěných uměleckých předmětů, to však bylo zaplaveno vodou.

Existují svědci, podle kterých byla komnata naložena na parník Wilhelm Gustloff, jež byl potopen sovětským torpédem a dodnes leží na dně Baltského moře. Jeho vrak byl krátce po druhé světové válce prozkoumán potápěči, ti v něm však nalezli už jen vyříznutý otvor.

Záhadná úmrtí 

Alfréd Rohe, muž který viděl jantarovou komnatu jako poslední krátce po válce záhadně umírá. Podobných úmrtí je s tímto případem spojováno více. V listopadu 1988 dochází k násilné smrti jednoho z nejaktivnějších hledačů jantarové komnaty, německého vědce Georga Steina, který jejímu hledání zasvětil dvacet let svého života a veškeré své jmění. Krátce před smrtí se svěřuje v dopise příteli, že narazil na novou jantarovou stopu. Podobně zvláštní okolnosti provázely před lety i smrt dvou mladých amatérských hledačů u Kaliningradu. Ti objevili v jednom z pobřežních jezer umělou jeskyni, avšak vchod do ní zakrývala německá mina. Jeden z nich krátce nato spadl z balkonu za nejasných okolností a druhý mladík zmizel beze stopy. 

Rozkradena německými vojáky

Po jantarovém pokladu se pátrá na více než pěti stech místech na světě. V roce 1997 se na veřejnosti objevují dvě části zmizelé jantarové komnaty – mozaika a menší komoda. Tyto nálezy mohou značit rozkradené zbytky komnaty německými vojáky při jejím přesunu.

Průlom v pátrání

V červnu roku 2019 našli současní pátrači pomocí geo-radaru v polském Wegorzevu umístění podzemního tunelu, který nebyl od války otevřen. Nyní se čeká na povolení k zahájení výkopových prací. 

Nicméně jantar je zkamenělá pryskyřice, degradující v prostředí s extrémně nízkou či vysokou vlhkostí, která způsobuje popraskání a rozklad. S přihlédnutím ke stáří jantarové komnaty a podmínkách v jakých je pravděpodobně uložena, bude její faktická hodnota diskutabilní. 

Repliku jantarové komnaty si můžeme od roku 2003 prohlédnout v Kateřinském paláci v Petrohradu.