Žluté listy oleandru upozorňují na nesprávnou péči

Žluté listy oleandru upozorňují na nesprávnou péči
Nejlepším způsobem, jak se vyvarovat žloutnutí listů oleandru, je poskytnutí správné péče a zařízení vhodných podmínek. I přesto se ale můžete setkat se žloutnutím listů. Co za tím stojí, a jak předcházet žloutnutí?

Pýcha balkonu nebo terasy

Tento keř, původem ze Španělska či Maroka, svými nádhernými barvami upoutá zrak nejednoho kolemjdoucího. Květy oleandru hrají různými barvami, například růžovou, bílou, světle žlutou, lososovu až po mnoho odstínů červené barvy. Oleandr začíná kvést na přelomu června a července, takže se máte od června na co těšit. Při správné péči kvete až do podzimu. Pro svou pestrobarevnost je oleandr považován za jednu z nejoblíbenějších rostlin pěstovanou na balkóně nebo terase.

Nesprávná péče

Žloutnutí listů poukazuje na zanedbanou péči, nejčastější příčinou žloutnutí listů jsou:

  • špatná zálivka,
  • nedostatek živin v půdě,
  • špatné umístění rostliny,
  • starší listy (nejprve zežloutnou, a poté opadnou)
  • nemoci a další škůdci.

Oleandr zhruba každé dva roky shazuje své listy. Často máme stav rostliny ve svých rukou, což platí u oleandrů dvojnásob. Žloutnutí listů může být projevem nedostatku vody nebo nedostatečné zálivky. Největší pozornost zálivce si keř zaslouží zejména v létě. V panujících horkých podmínkách se doporučuje zalévat oleandr i vícekrát denně.

Rostlina nejvíce preferuje vápenitou půdu, proto se doporučuje zalévat vodou z vodovodu. Při přesazování rostlin zajistěte dostatek živin, nejlépe v podobě přidání rohové moučky do substrátu. V létě můžete dodat živiny i prostřednictvím tekutého hnojiva, alespoň jedenkrát týdně.

Oleandry můžou zdobit Vaši zahradu nebo balkón. Tak dávejte pozor na správnou péči
Oleandry můžou zdobit Vaši zahradu nebo balkón. Tak dávejte pozor na správnou péči | Zdroj: cukugede / Depositphotos

Jak rozeznat jednotlivá zbarvení listů?

Rostlina je zvyklá na venkovní prostředí, a hlavně dostatečný přísun slunečního svitu. Nedostatek slunečního svitu může vést ke žloutnutí spodních listů, na které se nedostane dostatek slunečního svitu. Pokud ale žluté listy změní barvu na hnědou, může se jednat o houbové napadení. Charakteristickým znakem jsou žluté tečky, a v takovém případě listy okamžitě odumírají.

Pokud spatříte na černé skvrny se žlutým okrajem, už se v tomto případě jedná o rakovinu, způsobenou bakterií. V takovém případě hraje prim okamžitá reakce, a co nejrychlejší zbavení postižených výhonků. Celkově vzato ale platí jednoduché pravidlo. Pokud věnujete dostatek pozornosti a péče oleandru, rostliny bývají odolné vůči škůdcům.

Přezimování oleandru

Oleandr je rostlinou z teplejších krajin, proto v místních podmínkách nebude dobře snášet zimu, kdy teplota klesá pod bod mrazu. Divoké odrůdy oleandru nebo silně zakořeněné snesou teploty až do -5 °C. Oleandry v květináčích jsou více náchylnější než divoké odrůdy, a proto je vhodné je přemístit z mrazivého venku do místnosti. Nejvhodnějším místem pro tyto oleandry je studená zimní zahrada, nevytápěný skleník nebo osvětlené chladné sklepní místnosti.

Ideální teplota je tedy něco mezi dvěma až deseti stupni Celsia a místnost s dostatkem světla. Vysoké teploty lákají škůdce. I přes zajištění vhodných podmínek je důležité čas od času rostlinu zkontrolovat, zda na ní nejsou škůdci. Včasným zachycením se jí můžete snadno zbavit ručně, šetrným předmětem nebo kuchyňským olejem.

Zdroje článku: