Úsporné a nenáročné bramborajče umožňuje pěstovat rajčata a brambory na jedné rostlině

Úsporné a nenáročné bramborajče umožňuje pěstovat rajčata a brambory na jedné rostlině
Díky vcelku snadnému procesu zvanému roubování můžete dnes z jediné rostliny získávat dva druhy chutné zeleniny. Nad zemí vás obšťastní rajčátka, zatímco pod zemí budou růst brambory. Dosáhnout toho není těžké a pečovat o výslednou rostlinu vlastně také ne. Stačí dodržet pár pravidel.

Brambory a rajčata v jednom

Potatom, tomtato nebo také bramborajče je výsledkem roubování rostlin brambor a rajčat, takže můžete pěstovat rajčata nad zemí a zároveň brambory pod ní. Nejedná se o moderní vynález, ale o nápad, který byl poprvé vyvinut ve 30. letech 20. století. Proces pak v roce 1977 vylepšila německá Společnost Maxe Plancka pro rozvoj vědy.

Bramborajče bylo poprvé zmíněno v beletrii v 60. letech, kdy se objevilo v románu Život a neobyčejná dobrodružství vojáka Ivana Čonkina ruského spisovatele Vladimira Nikolajeviče Vojnoviče. V knize bylo vynalezeno tamním antagonistou.

Bramborajče tedy vzniká tak, že se na rostliny brambor naroubují sazenice rajčat, aby mohlo obojí růst a prospívat na stejném prostoru. Nemůžete ho ale vypěstovat ze semen, protože obě rostliny jsou od sebe vlastně pořád oddělené. Nezískáte křížence, kteří jsou zároveň bramborami a rajčaty, stále dostáváte dva různé druhy zeleniny, avšak na stejné rostlině.

Šetřete prostor a cenné zdroje

Chcete-li vyrobit rostlinu tomtata neboli bramborajčete, musíte odříznout stonek rostlin rajčat a brambor a zajistit je k sobě. Tím se spojí dohromady, takže na rostlině porostou oba druhy produktů. Rajčata a brambory náleží do stejné čeledi lilkovitých, a tak se tkáň obou může spojit a vytvořit jedinou rostlinu. V zásadě bude horní část roubu produkovat rajčata a spodní část vám vydá brambory. Chutnat přitom budou stejně jako obvykle, vybírejte si tedy odrůdy, které máte nejraději. Obecně se doporučuje používat cherry rajčata a vysoce kvalitní druhy.

V dnešní době může tyto rostliny pěstovat každý. Od doby, co byly vynalezeny, je mnozí považují za udržitelný způsob, jak zvýšit produkci potravin bez použití příliš mnoha zdrojů (např. půdy). Pokud nemáte k dispozici velkou zahradu, můžete je snadno pěstovat třeba na balkoně či jiné vhodné malé ploše.

Sázejte ve správnou dobu

Než budete rostliny moct naroubovat, musíte zvážit nejlepší roční období pro výsadbu. Brambory a rajčata vysazujte na jaře, abyste mohli sklízet lahodnou zeleninu během několika měsíců.

Bramborajče nepotřebuje žádnou zvláštní péči, ale musíte mu zajistit dostatek živin. Vysazujte do lehké a kypré půdy. Brambory porostou pod zemí, takže budou potřebovat prostor k šíření. Vyhněte se těžké půdě nebo kompostu a používejte organické hnojivo s pomalým uvolňováním. Obsahuje bílkoviny, sacharidy a minerály zajišťující, že půda zůstane zdravá a uspokojí potřeby rajčat i brambor.

Rostliny zasaďte na plném slunci a chraňte před škůdci, jako jsou mšice nebo třásněnky – třeba tak, že v okolí vysázíte rostliny, které je odpuzují (např. měsíčky). Ačkoli můžete bramborajče pěstovat v květináčích a nádobách, příliš se to nedoporučuje. Brambory pěstované v zemi budou produkovat lepší výnos.