Dopřejte tu nejlepší péči vašim oleandrům: Poslouží i kávová sedlina

Dopřejte tu nejlepší péči vašim oleandrům: Poslouží i kávová sedlina
Dnes už má téměř každá domácnost alespoň jednoho člena, který je milovníkem kvalitní kávy. Kávové sedliny však většinou končí bezmyšlenkovitě v koši na odpadky, a to je velká škoda! Jedná se totiž o kvalitní přírodní hnojivo.

Kávová sedlina, nebo chcete-li také lógr, je naprosto perfektním pomocníkem při pěstování čehokoliv bez rozdílu, zda se jedná o rostliny v květináčích, nebo v záhoně. Kávová sedlina obsahuje totiž spoustu minerálních látek jako je vápník, hořčík, mangan a draslík. Je to právě draslík, který podporuje schopnost přijímat vodu, posiluje pletivo a zvyšuje odolnost jednotlivých rostlin. A jakou třešničkou na dortu je fakt, že odpuzuje škůdce.

Kávová sedlina jako přírodní hnojivo

Největší užitek z kávové sedliny budete mít v případě, že vlastníte kompost, kam budete lógr postupně přidávat. Kávová sedlina totiž kompost obohatí o řadu minerálních látek, a bude tak výživnější a kypřejší. Využití najdou i ti, kteří kompost nemají. Důležité je však nechat sedlinu zcela vyschnout, předejdete tak nežádoucí plísni. Usušený lógr pak přidáváte přímo do zeminy. Půda je pak lehčí, propustnější a lépe absorbuje a udrží vodu.

Jak vyrobit z lógru kvalitní hnojivo?

Výroba přírodního hnojiva z kávové sedliny je velmi snadná a zabere jen pár minut vašeho času. Kávovou sedlinu nechte pár dní vyschnout. Nedoporučuje se k výrobě hnojiva používat čerstvý lógr. Pak jen stačí sedlinu smíchat s vodou v poměru 1:5.

Jak často hnojit?

Ať už používáte ke hnojení usušený lógr, nebo vyrobené hnojivo, nezapomínejte dávkovat postupně a s mírou. Nedoporučuje se hnojivo používat tam, kde právě klíčí semena. Kávová sedlina by je mohla poškodit. Zpravidla je hnojení doporučováno jednou za 14 dní v období vegetační sezóny.

Další využití kávové sedliny

Kávová sedlina ovšem nefunguje pouze jako přírodní hnojivo. Své uplatnění najde také v domácnosti nebo v kosmetickém průmyslu.

  • odpuzovač škůdců – nejen že sedliny rostliny pohnojí, ale ochrání je také před nežádoucími škůdci, výrazné aroma odpuzuje mravence nebo třeba slimáky
  • pomocník do domácnosti – kávová sedlina najde své místo také v kuchyni, je skvělým pohlcovačem pachů a mastnoty
  • pomocník pro krásu – lógr najde své místo i mezi kosmetickými produkty, kofein totiž zpevňuje pokožku, stimuluje růst vlasů a zlepšuje krevní oběh

Tip: mnohé z vás překvapí tento netradiční tip. Kávovou sedlinu totiž můžete také použít při přípravě masa. Do marinády stačí přidat čajovou lžičku namleté kávy. Výsledkem bude nejen chutné, ale také mnohem křehčí maso, které získá lehce kouřové aroma.

Zdroje článku: