Vdavekchtivá představitelka Miluny ze Slunce, seno se změnila v elegantní manažerku a nabrnkla si milionáře

Vdavekchtivá představitelka Miluny ze Slunce, seno se změnila v elegantní manažerku a nabrnkla si milionáře
Přestože Petra Pyšová alias Miluna filmového Vencu nakonec neuhnala, ve skutečnosti se provdala velmi dobře. Kam herečku život zavál poté, co si střihla svoji jedinou, přesto legendární roli?

Již jako dítě si Petra Pyšová vysnila, že se stane herečkou. Jako čtrnáctiletá se přihlásila na konkurz pro roli ve filmu Zdeňka Trošky Bota jménem Melichar. Tehdy nebyla úspěšná, za necelý rok později se jí ovšem režisér Zdeněk Troška ozval s nabídkou role Miluny ve filmu Slunce, seno, jahody (1983). Tehdy teprve šestnáctiletá Petra okouzlila národ a sám Troška ji jako herečku chválil a považoval se za jejího objevitele. Jejich spolupráce pokračovala také o několik let později ve filmech Slunce, seno a pár facek (1989) a Slunce, seno, erotika (1991). 

Přestože byla diváky milována a díky úspěchu trilogie měla našlápnuto na slušnou hereckou kariéra, objevila se již pouze v jednom jediném filmu. Tím byla v roce 1994 slovenská komedie Na krásnom modrom Dunaji, kde si zahrála po boku Juraje Johanidese a Maroše Kramára. Tím herecká kariéra Petry Pyšové skončila. „Mně vlastně až za hodně let došlo, vedle jakých úžasných osobností jsem hrála. Byli báječní, trpěliví a přátelští a nikdy mi nedali najevo, že nejsem herečka," dodala po letech. 

Vystudovala žurnalistiku na Fakultě sociálních věd Univerzity Karlovy a u tohoto řemesla také nějakou dobu zůstala. Stala se redaktorkou a vrátila se také na televizní obrazovky jako moderátorka diskuzních pořadů a zpravodajství. V roce 1998 se stala tváří pořadu Nedělní partie na TV Prima. I tuto pozici ale opustila a přesedlala do manažerských pozic jako tajemnice představenstva v Komerční bance nebo později také jako ředitelka Nadace Duhová energie společnosti ČEZ. 

K takovým pozicím se dostala poměrně snadno prostřednictvím svého manžela Vladimíra Schmalze, bývalého manažera ČEZu. Společně mají tři děti, dvě dcery a syna.