Karel Kovář: anomálie českých sociálních sítí – čtyřiadvacetiletý chytrý a sympatický kluk, který má vždy co říct

Karel Kovář: anomálie českých sociálních sítí – čtyřiadvacetiletý chytrý a sympatický kluk, který má vždy co říct
Karel Kovář je v digitálním světě známý jako Kovy. Ke své popularitě se nevypracoval sportem ani politickou kariérou. Dokonce se neúčastnil žádné talentové soutěže nebo reality show. Nenutí svým fanouškům recepty za hubičku, aby jim vzápětí prodával předražené kuchyňské vybavení.

Kovy je svůj, a i když i on samozřejmě na své popularitě vydělává, vyvažuje to inteligentními názory a angažovaností pro dobré projekty.

Na svém hlavním youtuberovém kanále má přes 800 tisíc odběratelů. Většina z nich patří do silné populační kategorie 18-34 let. Ovlivňuje tedy lidi, kteří přichází do let, kdy budou tvořit základní skupinu ekonomicky aktivních obyvatel, a právě na nich bude záležet, kterým směrem tato země v budoucnu půjde.

Kromě YouTube působí na Instagramu a Twitteru.

Karel kvůli své aktivitě opustil i studium na vysoké škole, které pro něj nebylo zajímavé a tím více času má na své aktivity na sociálních sítích.

Mnoho svých plusových bodů získal v roce 2017, kdy vydal knihu, ve které se veřejně přiznal k homosexualitě.

Prostor digitálních sítí využívá k probírání společenských témat a politiky. Mluví o nebezpečných pastech sociálních sítí, o rizikovém chování uživatelů a samozřejmě i o praktických věcech, jako jsou finance atd.

V roce 2016 si odnesl ocenění „Bloger roku“ a od té doby sbírá další a další prvenství v různých anketách a žebříčcích.

V roce 2017 dostal jako jeden ze tří mladých lidí možnost vyzpovídat předsedu Evropské komise Jeana-Clauda Junckera. Z témat si vybral například migrační krizi nebo vztah EU a Turecka.

Aktivity mladého muže mají opravdu velký rozptyl. Kromě vážných témat se věnuje úspěšně i parodování zábavných pořadů, cestuje na zajímavá místa po celém světě a je zapojený do spolupráce s organizací „Člověk v tísni“. Letos měl na ČT2 pořad ohledně klesající úrovně moderní výuky ve školách.

Jak o něm napsal časopis Forbes: „Mladým dospělým pomáhá udělat si názor na svět.“ Tento časopis jej zařadil mezi 30 největších českých influencerů současnosti.