Modré prsty a šťastné úsměvy: K bohaté úrodě kanadských borůvek vám dopomůže prořezávání

Modré prsty a šťastné úsměvy: K bohaté úrodě kanadských borůvek vám dopomůže prořezávání
Vypěstujte si na zahradě lahodné kanadské borůvky – půjde to lehce, když jim dopřejete dostatek slunečního svitu, vody a pravidelné prořezávání. S hnojivy je ale třeba zacházet opatrně, ne všechna borůvky ocení. Sáhněte raději po organických materiálech, např. starých pilinách či kávové sedlině.

Vyberte pro borůvky místo na svahu a slunci

Brusnice chocholičnatá (Highbush blueberry), jíž se říká také kanadská borůvka, je ze všech dostupných odrůd komerčně nejrozšířenější a nejznámější. Tyhle borůvky totiž rostou v pestré škále podnebí a v létě produkují bohatou úrodu šťavnatých bobulí i bez doprovodného opylovače. Opadavé dřevnaté keře mohou v dospělosti dosáhnout výšky až cca 2,5 m. Také proto se vám borůvky budou sklízet snáz než ty přízemní keříčkové, jelikož si k nim nemusíte dřepnout, navíc výnosy bývají obvykle vyšší.

Borůvkám se daří v kyselé půdě, potřebují pH mezi 4,5 a 5,5. Nemáte-li zeminu, která je přirozeně takto kyselá, budete ji muset upravit. Jemně mletá síra nebo síran hlinitý jsou spolehlivé přísady ke snížení pH. Borůvky přirozeně rostou podél okrajů vodních toků nebo na kopcích v bažinatých oblastech. I když mají rády hodně vody, kořeny sedící ve stojaté vodě příliš neocení.

V ideálním případě byste rostliny měli dát na místo s mírným sklonem, ať může voda odtékat od kořenů. Vyšší bod na svahu bude vhodný také proto, aby se zabránilo případnému poškození mrazem. Zároveň se musíte mít na pozoru před silným větrem. Ačkoli borůvky mohou růst v polostínu, na plném slunci získají více květů, což se pak promítne do většího množství plodů a pestřejšího podzimního listí.

Prořezávání je u kanadských borůvek nezbytné

Rostliny potřebují 2,5 až 5 cm vody týdně za předpokladu, že vám nějakou dobu nepršelo. Je důležité, aby se borůvky uchytily, než jim umožníte plodit. Poté by měly být každý rok silně prořezávány. Počkejte s tím ale, až budou rostliny 2–3 roky staré, s výjimkou odstranění poškozených nebo odumřelých větviček. Po třetím roce nechte květy působit, dokud vypadají zdravě. Následujícího roku začněte prořezávat během vegetačního klidu koncem zimy nebo brzy na jaře.

Rostliny borůvek seřízněte asi v jedné třetině vzdálenosti od země a odstraňte větve bránící proudění vzduchu. Bobule se objevují na nových stoncích, kombinace starších a nových větví pomůže rostlině dozrát.

Mulčujte pilinami, trávou nebo kávovou sedlinou

Zejména během prvního roku růstu bývají borůvky citlivé na některá hnojiva. Používejte proto přírodní krmivo s pomalým uvolňováním živin pro kyselomilné rostliny. Nepoužívejte zahradní kompost, který má obvykle příliš vysoké (nebo zásadité) pH pro pěstování borůvek.

Nejprve otestujte půdu, abyste zjistili, zda je nějaké hnojivo nutné. Pak hnojte, když se zpočátku otevřou kvetoucí pupeny a poté, co se bobule začnou tvořit. K mulčování za účelem zachování vlhkosti, zabránění plevelu a přidání organických živin se doporučují staré piliny, posekaná tráva, kávová sedlina a další organický materiál. Aplikaci opakujte každý rok.

Rostoucí borůvky za slunného letního dne
Rostoucí borůvky za slunného letního dne | Zdroj: dianazh / Depositphotos