Když má láska zelenou: 7 znamení slibného a zdravého vztahu

Když má láska zelenou: 7 znamení slibného a zdravého vztahu
Začínáte s někým randit a chcete si být jistí, že je to ten pravý, než váš vztah začne být vážnější? Příznaky nezdravého vztahu či problematického partnera lze poměrně snadno vypozorovat z chování dotyčného člověka. Čeho byste si měli všímat přednostně?

Má schopnost naslouchat?

Jedním ze znamení, že jste s někým, kdo pro vás pravděpodobně bude ideálním partnerem, je to, že vám onen člověk bude naslouchat. Skutečně se vám snaží rozumět? Klade-li promyšlené otázky, uděluje vám během rozhovoru dostatek prostoru pro vyjádření a snaží se dobře poznat váš vnitřní svět, pak je to na dobré cestě. Aktivní naslouchání představuje klíč ke zdravému řešení případných konfliktů.

Mladík se dohaduje se smutnou přítelkyní. Zdroj: Egoitz Bengoetxea / Shutterstock

Mluví otevřeně o svých pocitech?

Zdravý vztah vyžaduje partnery, kteří dokážou rozpoznat vlastní emoce a potřeby a jsou schopni je mezi sebou sdílet. Ten, kdo dovede snadno mluvit o svých emocích a jít při tom do hloubky, prokazuje důležité vztahové dovednosti.

Člověk schopný tvořit bezpečné vazby s ostatními je ochotný se emocionálně otevřít a být starostlivý, milující, prostě zranitelný vůči jiné osobě. Tento typ zranitelnosti je důležitý, aby se rozvinula skutečná intimita. Třebaže je někdy těžké přijímat pravdu, je ve vašem nejlepším zájmu svého partnera skutečně poznat – nelhat a neskrývat určité aspekty sebe sama. Jak se říká, s poctivostí nejdál dojdeš.

Je empatický?

Empatie je schopnost porozumět emocím druhé osoby a mít k nim vztah nebo je i sdílet. Partner může být smutný, když se vy cítíte smutní, případně alespoň pochopí, proč zažíváte smutek, a projeví soucit. Dobrý partner by měl v určité situaci reagovat tak, aby vám nezpůsobil újmu, ale naopak radost. Soucit je jednou z nejdůležitějších lidských vlastností. Snažte se proto najít partnera, jenž snadno soucítí s ostatními.

Podnikatelka uklidňuje unaveného spolupracovníka. Zdroj: Pressmaster / Shutterstock

Zapojuje se do vztahu?

Projevuje o vás zájem, posílá vám pravidelně textové zprávy, plánuje společně trávený čas, zkrátka pečuje o váš vztah? Oba byste měli do vztahu investovat stejné aktivní úsilí, rovnocenně dávat i brát.

Vyvíjí se váš vztah příjemným tempem?

Zdravý vztah by měl plynout tempem, které je přijatelné pro oba účastníky a umožňuje jim přemýšlet, zpracovávat, bavit se a postupně rozvíjet vzájemné city. Nový partner by měl být ochoten dát vám prostor, ačkoliv sám může být připraven na větší závazek o něco dříve. Nikdy by nemělo docházet k žádnému tlaku.

Ví, co chce?

Při seznamování je vždycky dobré mít ve věcech od začátku jasno. Hledá dotyčný něco vážného nebo jen příležitostné randění? Neměli byste se bát otevřeně diskutovat o tom, co chcete a kam váš vztah směřuje. Starostlivý a zralý partner si na nic nehraje a nebude vás ohledně svých záměrů udržovat v nevědomosti.

Je vám s ním dobře?

Dobrý partner k vám bude laskavý a bude se zajímat o vaše pocity a pohodu. I k ostatním lidem by se měl chovat takhle ohleduplně – ke své matce, přátelům, kolegům… Máte pocit, že s tímhle člověkem můžete být sami sebou, aniž byste se snažili udělat dobrý dojem? Můžete být upřímní a říkat svůj názor? Je to vnitřní signál, že se s ním cítíte bezpečně, což je samozřejmě základní kámen důvěry.

Zdroje článku: