Spojí vás Ouija s blízkými zemřelými nebo je to podvod?

Spojí vás Ouija s blízkými zemřelými nebo je to podvod?
S tabulkou na vyvolávání duchů, která nese název Ouija, se na halloweensky laděné párty setkal nejspíš každý. Aby také ne, podporuje duchovno, a zejména pak strašidelnou atmosféru. Jak funguje a opravdu je schopná zajistit vám komunikaci s vašimi blízkými zemřelými?

Ouija se stala velmi oblíbenou v době americké občanské války 

Deska na vyvolávání duchů zvaná Ouija se stala velmi oblíbenou v době americké občanské války, kdy spousta lidí ztratila své milované příbuzné, zejména pak partnery, otce a bratry. Jednoduchá dřevěná tabulka s čísly 0 až 9, s písmeny abecedy a jednoduchými pokyny, jako je „ano”, „ne” a „sbohem” měla být jediným komunikačním prostředkem mezi světem pozůstalých a těch, kteří ve válce zahynuli. Už tehdy některými zpochybňované fungování této tabulky podpořil následný rozmach spiritualismu v Americe, za jehož průkopnice byly považovány sestry Foxovy z New Yorku.

Ty údajně ve svém domě slyšely neznámé klepání, které si vysvětlily jako pokusy duchů navázat komunikaci se světem živých. A když si poté na pomoc vzaly již existující dřevěnou tabulku, staly se nejlepšími ve svém oboru. Lidem pak za příplatek nabízely spojení s jejich blízkými zemřelými. Popularita tabulky na vyvolávání duchů rostla i díky zprávám v novinách o těch, kterým se údajně podařilo spojit se světem mrtvých.

Tabulka Ouija je oblíbená především v Americe, kde také v době občanské války vznikla. Byl to jednoduchý prostředek, který sloužil pro komunikaci se zemřelými. Už v době svého vzniku měla tabulka své odpůrce, kteří tvrdili, že komunikovat se zemřelými zkrátka není možné. Přesto se našly zástupy těch, kteří v ni chtěli věřit. Dnes si vědci paranormální jevy tabulky vysvětlují fungováním podvědomí.

Tabulka pro kontakt se zemřelými je oblíbená zejména v Americe. Zdroj: Couperfield/ Shutterstock

Jak tabulka funguje a může vás skutečně spojit se světem mrtvých?

Tabulka fungovala na základě silné myšlenky, představy a víry, že je možné se spojit se světem zemřelých. Lidé, kteří tabulku obsluhovali, obvykle zapálili svíčku a oslovili toho, s kým se chtěli spojit. Předtím položili prsty na planžetu, která údajně začala ukazovat na písmena a číslice, čímž zprostředkovávala zprávu od zemřelého. Už tehdy však odpůrci spiritualismu měli jasno v tom, že se jedná o podvod nebo za pohyby desky může podvědomí. Každopádně tato magická tabulka uměla svým výrobcům i těm, kteří s ní magii praktikovali, dobře vydělat. Do americké historie se totiž zapsala nejen jako spiritualistická pomůcka na vyvolávání duchů, nýbrž později i jako oblíbená rodinná hra. Dnes mají případné pohyby planžety jasné vědecké vysvětlení. 

Protože vědci na duchy jednoduše nevěří, mají za to, že případné pohyby na tabulce pro vyvolávání duchů způsobují hned tři faktory. Jedním ze tří vysvětlení pohybů planžety je ideomotorický efekt. Ten odborníci vysvětlují tak, že pohyby planžety řídí člověk svými myšlenkami, které se následně podvědomě přenášejí do svalů v ruce. Prsty ruky pak vytvářejí pohyb, kteří někteří mohou zaměňovat za komunikaci s duchem. Pohyb planžety na desce může souviset i se smyslem lidí pro vnímání, který může být lehce zmanipulovatelný.

Pokud silně věříme v to, že se planžeta pohne a pak jí nevědomky pohneme sami nebo ji do pohybu uvedou ostatní přítomní lidé, můžeme svou mysl snadno přesvědčit, že za pohyb může onen duch. Ale opět to v sobě vytváříme my sami. No a třetí vysvětlení je spojené s emoční nákazou. Atmosféra při podobných seancích by se kolikrát dala krájet. Lidé, kteří toto praktikují, jsou více méně vystrašení a strašidelná je i atmosféra kolem nich. V takové situaci není těžké byť jen nepatrný pohyb provedený nevědomky vnímat jako zásah shůry.