Základní tipy a doporučené druhy pro úspěšný start aneb Bonsaje pro začátečníky

Základní tipy a doporučené druhy pro úspěšný start aneb Bonsaje pro začátečníky
Milujete pokojové rostliny a chcete svůj domov ozvláštnit něčím netradičním? Vyzkoušejte jedno z mnoha druhů japonského umění, které spočívá v pěstování miniaturních stromů a keřů. V případě bonsají se opravdu nejedná pouze o další „pokojovku“, ale spíše o umění, které kombinuje estetiku a péči o rostliny.

Rovnováha a spojení s přírodou

Bonsaj je spojení dvou japonských slov „bon“ označující misku a „sai“, což znamená rostlina či strom. Hlavní myšlenkou tohoto starobylého japonského umění je vytvořit malé repliky stromů, které rostou v přírodě jako jsou například borovice, javory či cedry. Během tvarování stromku jsou mu upravovány kořeny a větve tak, aby bylo dosaženo kýženého estetického efektu. Celá rostlina je navíc umístěna v dekorativní nádobě, která přispívá k celkovému uměleckému dojmu. Kromě toho, že bonsaje vypadají skvěle, mají pro japonskou kulturu také důležitý filozofický význam. Symbolizují totiž duševní rovnováhu, klid, harmonii a soulad s přírodou.

Bonsaj vhodná přímo pro vás?

Chcete si pořídit bonsaj, ale nevíte, kde začít? V prvé řadě si vyberte rostlinu, která je co nejvíce odolná vůči chybám začátečníků a snadno se pěstuje v běžných domácích podmínkách. Skvěle vypadají fíkusy, které se jednoduše pěstují v interiéru a jsou tolerantní k různým světelným podmínkám a k vlhkosti. Pokud chcete vaši rostlinu zastřihávat do různých tvarů, pořiďte si jalovec nebo buxus. Oba jsou nenáročné na pěstování a dobře se zastřihují a drží požadovaný tvar. Pokud často zapomínáte květiny zalévat, je pro vás vhodná portulacaria nebo tlustice. V obou případech se jedná o sukulenty, které jsou nenáročné na vodu. Až nasbíráte určité zkušenosti ohledně toho, jak bonsaj zastřihávat a jak o ni pečovat, vyzkoušejte například japonský javor, břízu nebo kořenovník.

Jak pečovat o bonsaj?

Péče o bonsaj je náročnější než o běžnou pokojovou rostlinu a je dobré si nejdříve o bonsajích něco přečíst, než se pustíte do jejich pěstování. Nezapomeňte na to, že každá rostlina má určitá specifika ohledně světla, zálivky a hnojení. Obecně ale platí, že bonsaje vyžadují pravidelnou, ale střídmou zálivku a dostatek světla. Vyvarujte se přímému slunečnímu záření a pravidelně rostlinu hnojte hnojivem, které je pro bonsaje přímo určené. Abyste však bonsaj vůbec vypěstovali, budete ji muset tvarovat a pravidelně zastřihávat, což vůbec není jednoduchý úkol.

Tvarování mini stromků

To, co totiž dělá bonsaj bonsají, je to, že rostlinu pravidelně tvarujete pomocí ohýbání a stříhání větví. Tvarování musí být prováděno velmi opatrně, aby nedošlo k poškození rostliny. Další technikou je tzv. štepkování, které zahrnuje odstraňování nežádoucích větví pomocí štěpkovacího nože. Pečlivě tedy odstřihnete větve, které brání požadovanému tvaru bonsaje. Využít můžete i tzv. vázání, kterým tvarujete stonky a větve rostliny.

Tvarování bonsaje je dlouhodobý proces, který vyžaduje trpělivost a pečlivost, než dosáhnete vysněného vzhledu. Pustíte se do toho i vy?

Zdroje článku: