Knihy, které vás vždycky rozesmějí, i když se budete cítit pod psa

Knihy, které vás vždycky rozesmějí, i když se budete cítit pod psa
Občas každý z nás potřebuje zapomenout na útrapy všedních dní, zavrtat se pod deku a nechat se unášet humornými příběhy. Ty nejlepší vznikly před dávnými lety, avšak svou nadčasovostí věrně promlouvají i k dnešním čtenářům.

Tři muži ve člunu, Jerome Klapka Jerome

Učiněný poklad světové literatury, jehož prostřednictvím dostanete pořádnou dávku optimismu a laskavého humoru. Nahlédnete do veselého příběhu tří přátel, kteří se rozhodnou překonat různé neduhy středního věku a vypraví se na několikadenní dovolenou po řece Temži. 

Vejce a já, Betty MacDonaldová

Autobiografický román, ve kterém autorka humorně popisuje útrapy ženy hospodařící uprostřed drsného horského podnebí před více než sto lety. Zábavné historky ze života na slepičí farmě vypráví s nadhledem a ironií sobě vlastní, a vy se s nimi spolehlivě pobavíte. 

Šťastný Jim, Kingsley Amis

Klasika poválečné literatury zůstává stejně vtipnou jako když šokovala čtenáře v roce 1954. I dnes se řadí mezi nejlepší a nejzábavnější román dvacátého století. Tato veselá satira odehrávající se ve vysokoškolském prostředí vypráví o trampotách Jima Dixona, který vzdoruje proti zavedeným konvencím. 

Spolčení hlupců, John Kennedy Toole

Spolčení hlupců je mistrovské americké dílo oceněné Pulitzerovou cenou, u kterého se budete skutečně nahlas smát. Čeká vás bizarní zápletka se spoustou švejkovských situací z maloměšťáckého prostředí New Orleansu. Líný, a tak trochu výstřední třicátník Ignácius Reilly, jež se nechává vyživovat svou matkou, považuje za středobod života pouze sám sebe a ostatní popisuje jako dokonalé hlupáky. Zajímavostí je, že autor spáchal sebevraždu kvůli nezájmu vydavatelů. Kniha byla vydána až posmrtně spisovatelovou matkou.

Pipi dlouhá punčocha, Astrid Lindgrenová

A na závěr jeden tip na čtení s dětmi od osmi let. Klasika švédské spisovatelky, která potěší a rozesměje všechny od nejmenších až po nejstarší. Vraťte se s Pipi do Vily Vilekuly a připomeňte si její ztřeštěné nápady, velký smysl pro spravedlnost a nezapomenutelné dobrodružné výpravy. Za zmínku stojí také výborná audiokniha namluvená Bárou Hrzánovou.