4. měsíc a 2. trimestr přinášejí těhotné ženě lepší časy. Miminku dozrávají orgány, smysly i reflexy

4. měsíc a 2. trimestr přinášejí těhotné ženě lepší časy. Miminku dozrávají orgány, smysly i reflexy
Těhotenství trvá 40 týdnů a 280 dní. Tedy pokud žena rodí v termínu. Začátek druhého trimestru, velmi důležité období těhotenství, probíhá během 4. měsíce. Při něm se děje spousta změn nejenom u plodu samotného ale také u těhotné ženy.

2. trimestr snižuje riziko nepříjemných událostí

Těhotenství je životním obdobím, které každá žena zvládá jinak. Obvyklou délkou je 40 týdnů. To je doba, která je pro miminko v děloze matky ideální na přípravu na svět. Samozřejmě je ale každá matka i plod dítěte individuální. A tak se každé těhotenství vyvíjí trošku jinak.

Do období 2. trimestru patří 4. měsíc těhotenství. Doba, která je pro plod již méně riziková a ženě obvykle přináší úlevu od nevolností. Je to také období, kdy je již možné zjistit pohlaví miminka. 4. měsíc těhotenství toho ale přináší ještě daleko více. Pojďme se podívat, co se děje nejenom s plodem miminka, ale také s maminkou samotnou.

4. měsíc přináší škytavku i první kontakty matky s plodem

4. měsíc je obdobím, kdy miminko výrazně přibývá na své velikosti. Jeho hmotnost může být oproti začátku měsíce až desetinásobná, délka trojnásobná. Na začátku 4. měsíce je miminko velké až 16 centimetrů a jeho hmotnost dosahuje více než 120 gramů. Kromě pravidelného cucání palce miminko také dokáže ovládat mimiku. Začíná i období nepravidelného škytání. Škubavé pohyby miminka, maminka dokáže jednoznačně rozpoznat jako lehké chvění svého bříška. Některé plody škytají několikrát denně, jiné se ke škytavce až do narození nedostanou.

Hned na začátku 4. měsíce už miminko dokáže do těla matky produkovat různé látky. Jedná se například o bílkovinu alfafetoprotein.

14. týden chuťové pohárky jsou plně vyvinuty

Od 14. týdne miminko ještě více přidává na intenzitě svých pohybů. Začíná otevírat ústa a polykat plodovou vodu. Jeho vnitřní orgány začínají plně fungovat, miminko ale stále ještě nezvládá pravidelně dýchat. Pohlavní orgány jsou již plně vyvinuty, pro zjištění pohlaví je ale lepší ještě pár dní počkat. Zajímavostí je, že ve 14. týdnu jsou již u miminka plně vyvinuté chuťové pohárky. Protože miminko preferuje především sladké, je v případě oslazení plodové vody z potravy matky možné, že bude plodové vody polykat mnohem více než obvykle.

15. týden je již možné poznat, o jaké pohlaví miminka se jedná

Plod má v 15. týdnů až 10. centimetrů a váží více než 70 gramů. Díky tomu je plod zřetelně vidět na ultrazvuku, stejně tak jsou jasně slyšet i srdeční ozvy. V tuto chvíli by již s jistotou měly být vyvinuty i pohlavní orgány. Prostřednictvím ultrazvuku je tak možné zjistit, zda žena čeká holčičku, nebo chlapečka. V 15. týdnu je také čas na měření biparietálního průměru. BPD změří hodnotu příčného rozměru hlavičky. Ta je důležitá pro sledování správného vývoje dítěte.

16. týden granátové jablko plně ovládá mimické svaly

16. týden je ve znamení příprav na rychlé přibývání na váze. Miminko plave v plodové vodě, používá své svaly, umí dokonce otáčet hlavou. Ta je již vzpřímená. Také obličejové svaly již miminko zvládá plně ovládat. Díky tomu již umí například svraštit čelo či šilhat. Oči má ale stále zavřené. V tomto období je jeho velikost přirovnávána například granátovému jablku.

17. týden je ve znamení řas, obočí a drobného nosíku

Poslední týden 4. měsíce je délka miminka okolo 12 centimetrů a váží okolo 140 gramů. To tedy znamená, že svou délkou je již podobné hrušce, ta je ale minimálně dvakrát tolik těžká. V tomto týdnu dochází k plnému dozrání smyslů i reflexů. začínají růst řasy a obočí a vytváří se drobný nosík. Protože již je vyvinutý čich, sluch i chuť, dítě poměrně dobře reaguje na světlo.

V tomto období často odchází nevolnosti, naopak přichází různé chutě.
V tomto období často odchází nevolnosti, naopak přichází různé chutě. | Zdroj: fedemarsicano / Depositphotos

2. trimestr ženu uklidňuje, často dochází i k odeznění nevolností

13 týden je jakousi magickou hranicí, kdy dochází k ukončení období prvního trimestru. To přináší mnoho pozitiv. Věděli jste například, že šance potratu je od 13 týdne až o 65 % menší, než tomu bylo v prvním trimestru? Pro maminku tak odpadá spousta stresu. Často je to také období, kdy odchází nevolnosti a časté zvracení v období prvního trimestru.

Hormony se během začátku druhého trimestru výrazně uklidňují. Nedochází k tak častému střídání nálad. Je to ale také doba, kdy se může ženě začít horšit pleť. Může dojít i ke zvýšené hladiny estrogenu. Na bříšku se v tuto dobu může začít objevovat takzvaná linea negra, která zmizí v době po těhotenství. Na konci posledního týdne 3. měsíce začínají fungovat lymfatické žlázy a také brzlík, které dopomáhají k podpoře imunitního systému. Plně je již vyvinuta také placenta.

Matka by od 4. měsíce těhotenství měla zvýšit svůj kalorický příjem. Ten by se v tomto období měl pohybovat okolo 2 500 kcal. Samozřejmě je ale toto, stejně jako další rady, velmi individuální.

Ve 4. měsíci dochází k důležitému Triple testu

Období 4. měsíce je časem, kdy dochází k takzvanému Triple testu. Na základě klasického žilního odběru krve jsou analyzovány hned tři látky, které by se v krvi těhotných žen měly vyskytovat. A sice estriol, alfafetoprotein a hCG neboli human chorionic gonadotropin hormon. Tyto složité názvy mají za cíl jediné, zjistit zdraví plodu miminka. Díky tomuto Triple testu může dojít k podezření na výskyt Downova syndromu nebo rozštěpu páteře. Zvýšená hladina těchto hodnot ale nemusí nutně znamenat nic negativního.

Zdroje článku: