Věnujte mrazáku správnou péči a odmrazování se na dlouhou dobu vyhnete

Věnujte mrazáku správnou péči a odmrazování se na dlouhou dobu vyhnete
Odmrazování mrazáku není ničím příjemným. Správnou péčí o mrazák této činnosti ale můžete dlouhodobě předcházet. Stačí, když víte, jak se o mrazák starat.

Při správné péči je rozmrazování jednoduché

Možná si řeknete, že péče o mrazák není ničím výjimečným, čemu byste měli věnovat pozornost. Opak je ale pravdou. Správná teplota, způsob uchovávání potravin v mrazáku či jejich balení mohou ovlivnit opravdu mnoho. Mrazák díky správné péči můžete rozmrazovat pouze dvakrát ročně. V opačném případě se rozmrazování můžete věnovat klidně každý měsíc.

Základem je čistota a vhodné těsnění

Pokud pořizujete nový mrazák, nikdy jej nezapomeňte pořádně umýt. I nový mrazák má v sobě spoustu nečistot. Je tak potřeba jej ještě předtím, než bude zapojen do elektrické energie, řádně očistit. Během používání mrazáku je pak čistota velmi důležitá. A to nejenom uvnitř jednotlivých mrazících přihrádek, ale především pak na dveřích v oblasti těsnění. V případě, že se do těsnění dostane nějaká větší nečistota, dveře automaticky přestanou udržovat chlad. To může mít za následek nejenom zbytečný únik elektrické energie kvůli extrémnímu mražení, ale také vznik zmrazek v mrazáku.

Kyselina citrónová pomůže od zápachu

Rozmrazování jako takovému se rozhodně nelze vyhnout. Lze ale snížit jeho frekvenci. Abyste zbytečně mrazáku nemuseli věnovat péči, je nutné jej rozmrazit a uvést do původního stavu alespoň dvakrát do roka. Po rozmrazení vždy vytřete mrazák do sucha. K mytí mrazáku můžete použít obyčejnou vodu, pro absorpci zápachu ale můžete vyzkoušet i vodu s octem nebo kyselinou citrónovou.

Frekvenci odmrazování můžete snížit na minimum
Frekvenci odmrazování můžete snížit na minimum | Zdroj: UncleFedor / Shutterstock

Při pravidelném odmrazování bude mrazák v dobré kondici po mnoho let. Navíc se zbytečně nebude zvyšovat jeho spotřeba elektrické energie. V době, kdy je energie opravdu drahá, se vyplatí mít mrazák rozmražený. Jenom jeden centimetr tlustá ledová krusta může zvýšit spotřebu o více než polovinu. Zároveň se také zvyšuje opotřebení mrazáku, a tedy i délka jeho životnosti klesá.

Čím více potravin, tím lepší výkon

Důležité je také správné skladování potravin. Obecně platí, že funkce mrazáku se zlepšuje s množstvím skladovaných potravin. Ty do mrazáku nikdy nedávejte teplé. Kvůli vlhkosti a také pořádku mějte vždy potraviny v krabičkách nebo v těsnícím sáčku.

Nezapomeňte kontrolovat teplotu mrazáku

Důležitá je také teplota v mrazáku. Ta by se měla pohybovat okolo -20 °C. Správná teplota nejenom zajistí, že se mrazák zbytečně nepřehřívá a nedochází k zmražení jeho částí. Dopomáhá také zachovat kvalitu skladovaných potravin. Několikrát do roka tak pro jistotu zkontrolujte, na jakou teplotu je váš mrazák nastaven.

Funkce No Frost pomáhá udržet mrazák v kondici

Pokud si připlatíte, pak v dnešní době můžete pořídit i mrazák s funkcí No Frost. Ta zajišťuje, že se v mrazáku nebude tvořit námraza. Nejenom, že je snížena spotřeba elektrické energie těchto mrazáků, tyto mrazáky také zajišťují kvalitnější skladování potravin a to bez zbytečné námrazy. Funkce No Frost zajistí, že na dvířkách ani v šuplících není zbytečná námraza.

I čištění mrazáku má svá pravidla

Když už dojde k tomu, že mrazák přeci jen musíte vyčistit, udělejte to nejjednodušeji, jak můžete. Mrazák rozhodně nezapomeňte vypnout z elektrické energie. Vypnutý mrazák otevřete, vyndejte všechny potraviny a pusťte se do rozmrazování. Mějte na paměti, že vody z mrazáku půjde opravdu hodně. A tak si připravte dostatek utěrek či ručníků, které ji zachytí. Dříve se k odmrazování používal fén. Dnes již víme, že to je nejenom nebezpečné pro člověka, ale také horkým vzduchem můžete poškodit mrazák. Bohatě tak postačí plastová stěrka, kterou led budete odstraňovat nebo hadr namočený v horké vodě.

Dvakrát za rok a dost

Odmrazování mrazáku není příliš zábavné. Pokud ale skladujete potraviny tak, jak máte, a mrazák neotvíráte častěji, než je nezbytně nutné, pak jej budete muset rozmrazovat pouze dvakrát do roka.

Zdroj článku: