Váš pas a vaše stravování. Jaké nejzásadnější chyby děláme?

Váš pas a vaše stravování. Jaké nejzásadnější chyby děláme?
Břišní tuk není jen o pneumatice kolem pasu, určité množství vnitřního tuku máme všichni. Jeho úlohou je chránit vnitřní orgány před poraněním a prochladnutím. Nadměrné množství břišního tuku je však pro zdraví škodlivé, zvyšuje hladinu cholesterolu i pravděpodobnost vzniku diabetu či infarktu.

Ke zjištění, zda máte břišní tuk pod kontrolou, stačí obyčejný krejčovský metr. U žen se riziko zvyšuje při obvodu pasu nad 80 cm, u mužů je pak hranicí 94 cm.

Jaké chyby ve stravování přispívají zvyšování množství břišního tuku?

Nedostatek vlákniny

Doporučený průměrný příjem vlákniny je pro dospělého člověka 30 gramů denně. Ve skutečnosti však obecně jíme vlákniny mnohem méně. Vláknina nejenže pomáhá udržovat lepší pohyb střev, což snižuje riziko zácpy a nadýmání, ale také vám dodá pocit sytosti, takže sníte méně kalorií. Lidé, kteří jedí více vlákniny, přijímají méně kalorií a mají méně tuku kolem žaludku. Více vlákniny získáte zařazením rostlinných potravin do jídelníčku. Vhodnou volbou je ovoce, zelenina, luštěniny, oves a hnědá rýže.

Příliš mnoho cukru

Ne všechen cukr je špatný, ten, který se přirozeně nachází v potravinách, jako je mléko či ovoce, je v pořádku. Ale přidané cukry by u dospělých měly být omezeny na 30 gramů denně. Pokud chcete svému tělu opravdu prospět, jděte ještě dál a zkuste přidaný cukr úplně vysadit. Vyhněte se sušenkám, perlivým nápojům, ovocným šťávám, čokoládě a dalším podobným potravinám. Předpokládá se, že příliš mnoho cukru přetěžuje játra, která jsou pak nucena ukládat jej jako tuk.

Příliš mnoho umělých sladidel

Pokud ve stravě omezujete cukr, je snadné sáhnout po dietních verzích sladidel. Ta však mohou způsobovat nadýmání a různé studie navíc spojují umělá sladidla s přibýváním na váze, zvýšeným rizikem vzniku cukrovky, vysokého krevního tlaku a srdečních onemocnění. Nebyl zjištěn žádný konzistentní vliv sladidel na hubnutí, naopak prý mohou ve skutečnosti poškodit metabolismus glukózy, střevní mikrobiom a kontrolu chuti k jídlu.

Špatná snídaně

To, co sníte jako první, ovlivní to, co sníte během zbytku dne. Některé potraviny mohou způsobit prudký nárůst hladiny cukru v krvi, po kterém následuje pád. Během krátké doby tak dostanete opět hlad a sáhnete po svačině. Sladké snídaňové cereálie, nedostatek bílkovin nebo vysoce kalorické snídaně s téměř nulovou výživovou hodnotou, jako je káva a koláček, vás mohou přimět k tomu, abyste se zase brzy najedli. Ideální snídaní je například omeleta s černou kávou, ke svačině pak můžete zkusit pár ořechů a kousek ovoce.

Konzumace velkého množství perlivých nápojů

Některé perlivé nápoje mají vysoký obsah cukru i kofeinu. Obecné doporučení na konzumaci tekutin zní: 6 až 8 sklenic denně. Počítá se však čistá voda, mléko s nízkým obsahem tuku a nápoje bez cukru (včetně čaje a kávy).

Některé perlivé nápoje mají vysoký obsah cukru i kofeinu, Zdroj: AN Photographer2463 / Shuttershock

Nízkotučné výrobky

Je snadné myslet si, že abychom zhubli, potřebujeme jíst nízkotučné potraviny. Avšak absence tuku v těchto výrobcích je nahrazena velmi vysokým obsahem cukrů a přídatnými látkami. To vše je pro udržení štíhlého pasu nebezpečné. Nejde jen o nadbytek cukru samotný, ale tyto potraviny neobsahují nic, co by prodloužilo uvolňování energie a velmi brzy tak dostanete opět hlad. Konzumace zdravých tuků je mnohem přínosnější. Najdete je například v avokádu, ořeších, olivovém oleji a tučných rybách, jako je losos.

Příliš mnoho alkoholu

Alkohol je jedním z nejhorších protivníků, pokud se chcete zbavit tuku na břiše. Nejenže má negativní vliv na organismus, ale také vám na druhý den způsobí pocity kocoviny a žene vás k vysoce kalorickým jídlům. Alkohol způsobuje, že tělo zadržuje vodu, a plyn obsažený v nápojích, jako je pivo nebo cider, může vést k nadýmání. Většina míchaných koktejlů je navíc plná cukrů. Pokud si chcete i přesto vychutnat svůj drink, dejte přednost lihovinám, jako je vodka a gin a dejte si je s dietní sodou nebo tonikem.

 

Pokud je vaším cílem plošší břicho, nezabývejte se příliš přísnými pravidly, ale myslete spíše na jednoduchý přístup ke zdravějšímu stravování.

 

Zdroje: