Pár jednoduchých cviků proti ztuhlému krku

Pár jednoduchých cviků proti ztuhlému krku
Dlouhé hodiny strávené u počítače si často vyberou svou daň v podobě ztuhlého krku a bolesti krční páteře. Pokud do svého denního programu zařadíme pár jednoduchých cviků, mohou nám pomoci udržet hlavu v její ose, snížit tak zatuhlost a vyhnout se vleklým bolestem. Odborníci z Yoga International radí, jak na to.

“Ano” a žirafí krk

S výdechem skloňte bradu dolů jako byste kývali odpověď “ano”. S nádechem se vraťte do původní polohy, ale vytáhněte hlavu mírně vzhůru. Představte si, že jste žirafa s dlouhým krkem, na kterém vznešeně nese svou hlavu. Opakujte 10x po sobě.

“Ne”

Nejprve se ujistěte, že je vaše hlava ve správné a uvolněné poloze. Hlava nesmí vyčnívat směrem dopředu, proto mírně zasuňte bradu dozadu a uvolněte ramena. S výdechem otočte bradu směrem k pravému rameni, s nádechem se vraťte zpět do středu.  S dalším výdechem otočte bradu směrem k levému rameni a s výdechem se opět vraťte. Opakujte 10x.

Úklon k uchu

Dalším cvikem je pohyb ucha směrem k rameni. Hlava je v neutrální poloze a s každým výdechem se nejprve pravé ucho přibližuje k pravému rameni a s nádechem zpět do středu. Poté stranu vystřídáme. Dávejte si pozor, aby hlava během celého cvičení zůstala v ose. Opakujte 10x. 

Želví hlava

Přitáhněte hlavu lehce dozadu, tak aby se vám vytvořila dvojitá brada. S výdechem naopak hlavu vysuňte dopředu jako želva. S nádechem zpět přitáhněte dozadu. Cvik opakujte 10x.

Hlava v rovnováze

Toto cvičení provádějte, potřebujete-li hlavu vrátit zpět do rovnováhy. Dejte ruce za hlavu s lokty doširoka a při nádechu otočte hlavu doprava, přičemž ruce se nehýbou. S výdechem vraťte hlavu do středu a mírně zatlačte do dlaní. Nadechněte se, vydechněte a cvik opakujte i na druhé straně. 

Zdroj: