První covidové Vánoce jsou za dveřmi, na Štědrý den ještě nakoupíme dárky, na Silvestra zákaz vycházení

První covidové Vánoce jsou za dveřmi, na Štědrý den ještě nakoupíme dárky, na Silvestra zákaz vycházení
Vánoční svátky v okruhu nejbližší rodiny. Obchody na Boží hod a Štěpána zavřou, uvolnění se nedočkáme ani na Silvestra, kdy bude platit zákaz nočního vycházení.

Dárky na poslední chvíli

I na Štědrý den dopoledne mohou zůstat obchody otevřené, pokud Vám chybí ještě nějaký dárek pod stromeček, bude možnost jej dokoupit. Zkuste se však nákupním centrům co nejvíce vyhnout a případné nutné nákupy těsně před Vánoci směřovat mimo hlavní návštěvní špičky. Pro platbu je nejlepší použít platební kartu, během nákupu je stále nutnost dodržovat veškerá hygienická pravidla.

Návštěva blízkých trochu jinak

Zkuste si letos místo odpolední kávy a cukroví s širší rodinou vyjít ven na procházku, samozřejmě s rouškami a rozestupy. Pokud rodinu opravdu navštívíte v domě, jídlo a pití je vhodné servírovat jinak, než na velkých tácech a talířích. Pokud to však není nezbytně nutné, snažte se ve velké míře necestovat, zvláště pak, pokud mohou být ohroženi lidé z rizikových skupin.

Tradiční český kapr a živý stromeček

Ačkoliv byl stánkový prodej zakázaný, prodej vánočních stromků a kaprů dostal výjimku. Tyto stánky navíc mohou mít otevřeno také v neděli. Co se kaprů týká, je zde podmínka, aby byly ryby pouze z českého chovu. Během nákupu ryb a stromků je nutné dodržovat rozestupy a mít nasazené roušky.

O Vánocích na půlnoční, na Silvestra jenom doma

O Štědrém večeru by se měly otevřít kostely a lidé tak mohou vyrazit na půlnoční mše, v chrámech bude ale omezená kapacita. Toto uvolnění nebude platit na oslavy Nového roku, které budou o týden později. Zde bude platit zákaz nočního vycházení od 23:00 do 5:00.