Faux pas ve praní: Vyhněte se těmto dvanácti chybám v praní a ochraňte své prádlo i pračku

Faux pas ve praní: Vyhněte se těmto dvanácti chybám v praní a ochraňte své prádlo i pračku
Vyprat prádlo může vypadat jako zcela jednoduchá a běžná činnost. Existují však věci, na které mnozí z nás při praní prádla zapomínáme a poté vznikají nepříjemné situace, ze kterých už lze jen těžko ven.

1. Neodstranění předmětů z kapes

Před vložením oblečení do pračky je nezbytné zkontrolovat kapsy a vyjmout z nich všechny předměty. Zanechané předměty jako mince, klíče nebo papírové kapesníky mohou během praní způsobit poškození jak samotného oblečení, tak pračky. Mince mohou poškrábat buben pračky, klíče mohou prorazit tkaninu, a papírové kapesníky se mohou rozpadnout a zanechávat nepříjemné zbytky na vypraném prádle.

2. Nadměrné plnění pračky

Určitě se vám už někdy stalo, že jste tmavé prádlo z pračky, které mělo na sobě nehezké bílé mapy z pracího prášku. Důvodem je přeplněná pračka a málo místo pro správné, rovnoměrné vyprání prádla.

3. Velké množství aviváže

Ničeho by se nemělo přehánět. Velké množství prášku, ani velké množství aviváže není pro vaše prádlo, ani pro vaši pračku to nejlepší. Tyto prostředky se usazují v prádle a na spotřebiči a mohou je rychle poničit.

4. Netřídění prádla

Velký pozor si dejte na míchání různobarevných kusů oblečení v pračce. Ideální je prát zvlášť bílé prádlo, světlé prádlo, černé prádlo a barevné. Vhodné je také použít přípravky k tomu určené, tedy na bílé, barevné a tmavé prádlo, které barvy chrání a pomáhají k jejich stálosti.

5.  Nezapínání oblečení

Pokud jste byli zvyklí nechávat košile a bundy rozepnuté, tak tento zlozvyk velmi rychle změňte! Rozepnuté zipy mohou zničit povrch bubnu, mohou se o ně zachytit jiné kousky oblečení. Knoflíky se při nezapnutém stavu mnohem rychleji uvolní a odpadnou.

6.  Nekontrolujete štítek na oblečení

Kontrola štítků péče o oděvy je v praní zásadní. Zjistíte na něm jak se o prádlo správně starat, na kolik stupňů lze prát a zdali v ruce nebo v pračce. Zdali je možné sušit v sušičce a zdali a na kolik je možné prádlo žehlit.

Před praním nezapomeňte na kontrolu štítků na oblečení
Před praním nezapomeňte na kontrolu štítků na oblečení | Zdroj: AndreyPopov / Depositphotos

7. Tvrdé, nesavé ručníky

Pokud jste použili příliš aviváže na ručníky, potáhly se průhledným voskovým filmem a už nejsou tak měkounké a savé, jak byste se přáli. Použijte do praní 1/4 šálku bílého octa a budou opět jako nové!

8. Neotáčení oblečení naruby

Jestli zapomínáte na obracení oblečení naruby, může se vám velmi rychle poškodit potisk a také barvy. Tkaniny jsou vystaveny tření, což může způsobit blednutí a odlupování.

9. Ignorace čištění pračky

Pravidelné čištění pračky je nezbytné pro odstranění zbytků pracího prostředku a špíny, což zajišťuje její efektivní fungování. Vyčistěte nejen nádobky na prostředky, ale také filtr.

10.Nepoužívání správného programu

Nejen že spatně využijete funkčnost, energii a vodu, ale také můžete poškodit tkaniny a znehodnotit prádlo.

11. Nepoužívání pytlíků na podprsenky

Nepoužití ochranného pytlíku na podprsenky může způsobit vytáhnutí kovové kostice, která se může zaseknout v bubnu a vyřadit vaši pračku z provozu.

12. Praní plavek v pračce

Ano, přesně tak plavky do pračky nepatří. Ničí se tak elastické vlákno a snižuje se jejich životnost.