Udržování aktivního životního stylu je nezbytné pro celkovou pohodu a v pokročilém věku to platí dvojnásob

Udržování aktivního životního stylu je nezbytné pro celkovou pohodu a v pokročilém věku to platí dvojnásob
Bohužel se v rámci spojování stáří a aktivního pohybu objevuje také nespočet mýtů. Ty největší z nich vám dnes pomůžeme vyvrátit.

1. Cvičení je pro seniory nebezpečné

Mnoho lidí se domnívá, že cvičení je pro starší lidi nebezpečné kvůli riziku zranění. Není ale třeba z něj mít obavy. Pokud jej provádíte správně a ze začátku i pod dohledem odborníka, může být vašemu tělu i duši naopak velmi prospěšné. Dokážete-li si udržet pravidelný pohyb, můžete se těšit na zlepšení kardiovaskulárního systému, udržení si svalové hmoty a podporu rovnováhy a flexibility.

2. Starší lidé již nemohou zlepšit svou kondici

Je rozšířeným omylem, že starší lidé nemohou dále zlepšit svou kondici nebo získat zpět sílu, kterou zavčasu nenabyli v mladším věku. I v tomto případě je však opak pravdou a klíčem je opět pravidelnost. Hlavní roli zde hraje dobře sestavený cvičící program, který by se měl skládat z aerobního cvičení, protahování, a dokonce i silového tréninku. Sami pak uvidíte, co taková aktivita udělá s vaším tělem.

3. Starší lidé by se měli držet cvičení s malou zátěží

I když lehké cvičení může být pro starší lidi zpočátku přístupnější, neexistuje důvod pro to, aby se museli vyhýbat větší zátěži. Jakmile však získáte alespoň základní kondičku, nemusíte mít obavy z toho zkusit si více naložit. Postupně pak můžete přejít také k náročnějším aktivitám, například společenskému tanci, který řada seniorů považuje za věc mladších generací. Ve skutečnosti zde však není žádné věkové omezení a hranicemi je pouhá mysl.

4. Cvičení zvyšuje bolest kloubů a příznaky artritidy

Někteří starší lidé se mohou cvičení vyhýbat kvůli obavám ze zvýšení bolesti kloubů nebo zhoršení příznaků artritidy. Pravidelná fyzická aktivita vám však může pomoci bolest překonat, a dokonce zlepšit fungování vašeho pohybového aparátu. Nejvhodnější je se v tomto případě věnovat cvičení s lehkou zátěží, tedy například plavání, chůzi či józe, která může být pro starší osoby trpící problémy s klouby obzvlášť prospěšná.

Také do fitka si můžete jít zacvičit v každém věku
Také do fitka si můžete jít zacvičit v každém věku | Zdroj: aletia / Depositphotos

5. Starší lidé nemohou začít cvičit, pokud nebyli dříve aktivní

Další z mýtů okolo cvičení starších lidí tvrdí, že na to začít se svým tělem něco dělat až v pozdním věku je už pozdě. Výzkumy však ukazují, že cviky mohou mít pro seniory mít stále významné zdravotní přínosy, a to bez ohledu na jejich předchozí úroveň aktivity. Nikdy není pozdě na to, abyste se do cvičení pustili. Jen je třeba začít zvolna a před zahájením jakéhokoli nového cvičebního programu se ideálně poradit s lékařem či odborníkem.

Pravidelná fyzická aktivita může starším lidem pomoci udržet si nezávislost, zlepšit kvalitu života a snížit riziko různých zdravotních potíží. Je pak mnohdy přínosná také pro psychické zdraví jedince. Pokud tedy patříte mezi starší generace a zvažujete, zda se cvičením začít či nikoliv, existuje jednoduchá odpověď – na nic nečekejte a pusťte se do toho!