Svítá na lepší časy. Testování nových vakcín proti koronaviru vypadá slibně

Svítá na lepší časy. Testování nových vakcín proti koronaviru vypadá slibně
Už od jara netrpělivě čekáme na účinnou vakcínu proti koronaviru. Firma Pfizer nedávno oznámila, že vývoj očkovací látky se prozatím daří. Česko by mohlo být mezi prvními státy, které na vakcínu dosáhnou.

Firma Pfizer vydala tiskovou zprávu, ve které byly uvedeny informace o vývoji vakcíny proti nemoci covid-19. Očkovaná osoba by měla být až z 90 % chráněná před nákazou této nemoci, očkování má být provedeno ve dvou dávkách.

Dosavadní výsledky

Firma provedla testování na 45 tisících osob, přičemž se mezi nimi objevilo pouze 94 případů nákazy. Někteří účastníci dostali účinnou látku, někteří placebo. Není však jasné, kolik z oněch 94 osob dostalo skutečně očkování, nebo právě placebo.

Testování vakcíny stále pokračuje

Ačkoli zní tyto správy velice pozitivně, prozatím bychom měli být zdrženliví. Sama firma uvádí, že testování látky ještě není u konce a pro finální závěry je třeba více statistických podkladů, které prozatím přístupné nejsou. Tisková zpráva rovněž neobsahovala některé důležité detaily, například o vedlejších účincích očkování, nebo zdali je dokáže zamezit celkovému průběhu nemoci, nebo jen příznaky zmírní.

Firma Pfizer rovněž nezveřejnila věkové skupiny, pro které má být vakcína určena. Není tak jisté, zda ji budou moci využívat především senioři, kteří patří do nejrizikovější skupiny.

Kdy bude látka dostupná?

Testování ještě není úplně u konce, ale pokud bude vše probíhat jako doposud, do konce roku by měla firma začít poskytovat dávky do jednotlivých států. Potíž je v tom, že v takto krátkém časovém horizontu nestihne vyrobit dostatek vakcín pro všechny potřebné regiony. Mluvčí firmy Pfilzer uvedl, že do konce roku by mohli být schopni distribuovat 50 milionů dávek vakcíny (přesněji 25 milionů, očkuje se nadvakrát).

Jelikož je Česká republika členem EU, je zde možnost, že na vakcíny bychom mohl dosáhnout mezi prvními. EU má s farmaceutickými firmami sjednané předběžné smlouvy o nákupu látek. Může se ale stát, že testování vakcíny se prodlouží a budeme dále čekat, třeba až do jara.

Na očkovací látce proti koronaviru momentálně pracuje velké množství firem, snad se opravdu blýská na lepší časy a brzy budou vakcíny dostupné po celém světě.