Hospitalizovaných s covidem je více a více, může pomoct polní nemocnice

Hospitalizovaných s covidem je více a více, může pomoct polní nemocnice
Nemocniční lůžka se pomalu plní pacienty s nemocí covid-19. Jsou české nemocnice schopné hospitalizovat každého? Může pomoci armáda, hasiči, medici, ale především obezřetnost každého z nás.

Většina nakažených koronavirem se zvládne vyléčit doma samoléčbou. V posledních týdnech však přibývá osob, které musí být hospitalizovány, jak na standardním lůžku, tak na jednotce intenzivní péče.

Počet volných lůžek na JIPu klesá

Celkově vyhradily české nemocnice 3600 lůžek na jednotkách intenzivní péče jen pro pacienty s koronavirem, přičemž aktuálně je volných cca 25 % z nich. Nemocnice mohou v případě nouze sáhnout po rezervách. Otázkou ale zůstává, zda mají pro tento krok dostatek personálu a zdali se tak nestane na úkor pacientů s jinými zdravotními problémy.

Počet hospotalizovaných stoupá

Aktuálně je v nemocnicích více než 8 000 lidí s nemocí covid-19, toto číslo zahrnuje pacienty na mimotělním oběhu na JIP, i pacienty na standardních lůžkách. Dobrou zprávou ale je, že méně a méně osob je v přímém ohrožení života a rovněž že klesá počet umrtí za den.

Polní nemocnice v Praze a v Brně

Pokud se naplní nejčernější scénáře a nemocnice jako takové nebudou moci přijímat další pacienty, budou využity polní nemocnice, které v posledních týdnech budovala armáda. V Praze v Letňanech bude k dispozici 500 lůžek, z toho 10 bude určeno pro vážné případy. 

O něco menší pak bude nemocnice na brněnském výstavišti, kde bude k dispozici 302 lůžek, z toho 40 s kyslíkem pro pacienty ve vážnějším stavu.

Obě polní nemocnice jsou již vybavené a připravené podat nemocnicím pomocnou ruku, přesto všichni doufáme, že k jejím využitím nebude muset dojít.

Problém s personálem

České nemocnice nemají problém s vybavením pro pacienty, ani tak s onou kapacitou, jako spíše s rizikem týkající se personálu. Počet lékařů, a především zdravotních sester pozitivní na koronavirus totiž každým dnem roste. V tomto případě pak mohou zasáhnout hasiči, armáda, případně medici.