Sužuje nás hybridní válka: Udělejte si jasno o anexi Krymu, která ji odstartovala

Sužuje nás hybridní válka: Udělejte si jasno o anexi Krymu, která ji odstartovala
Obsazení poloostrova Krym Ruskou federací proběhlo v roce 2014. Užití slova „anexe“ okamžitě vyvolává pohoršení. Někde ale píší, že má Rusko na poloostrov nárok, jinde tvrdí, že to místní chtěli. Kde je pravda?

Dezinformační weby jako nejsilnější zbraň 

Rusko je často obviňováno (a právem) z šíření dezinformací. Je pravděpodobné, že měl vliv na referendum o Brexitu nebo na prezidentské volby USA. S dezinformačními weby se dnes a denně setkáváme také v České republice. Když čtenář hlouběji zapátrá, zjistí, že majitelem většiny českých dezinformačních a prozápadních webů jsou společnosti původem z Ruska. Zpravidla to jsou silně pravicové zpravodajské weby, které samozřejmě podporují komunisty, SPD, ve volbách stáli za prezidentem Zemanem. Přestože i v západních zemích mají tyto weby své kořeny, jsou považovány za typicky ruskou baštu. 

Krok Ruska byl legální, údajně to uznala EU

Tato zpráva se masově rozšířila v roce 2017, kdy některé servery zveřejnily stanovisko Asociace právníků pro interakci s orgány veřejné správy při Evropské unii, které označovalo anexi Krymu za legální. Údajně byla v souladu s krymskou ústavou, posvětilo ji totiž referendum, kde se dle oficiálních dat pro připojení k Rusko vyslovilo 96,8 % voličů. Toto tvrzení je ale směsicí hned několika zavádějících informací. Jednak to jsou slova Christiana de Fouloyho, v té době již obyčejného lobbisty, který svoji akreditaci ztratil dávno před tím. Ono referendum navíc nekorespondovalo s ukrajinskou ústavou ani s mezinárodním právem. Již před ním navíc proběhla vojenská invaze na poloostrov a referendum bylo vyhlášeno politiky pod dozorem okupantů. Konečně k výsledkům – jen těžko je považovat za legitimní, když hlasování neproběhlo pod nezávislým dozorem. Na druhou stranu v západním médiích se příliš nehovoří o skutečných tendencích východní Ukrajiny inklinovat k Rusku. 

Krym historicky náleží Rusku

Častý argument mnoha proruských médií. Otázkou je, zda je sám o sobě validní, vzhledem k tomu, že hranice se během let zkrátka mění a zejména v Evropě je to naprosto přirozené. Druhou stranou mince je fakt, že jejich nároky nejsou tak úplně opodstatněné. Poloostrov historicky náležel Tatarům, kteří byli vysídleny Stalinem za 2. světové války. Území si tak spíše přivlastnili, stejně jako v roce 2014.